Es confirma que el cas dels presumptes gihadistes del Raval va ser un muntatge

  • Ara s'ha sabut que el testimoni que era l'única 'prova' del cas era un confident de la policia espanyola i mentia

VilaWeb
Redacció
04.07.2015 - 01:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any 2008 van ser detinguts al Raval de Barcelona catorze ciutadans d’origen paquistanès i indi acusats de voler atemptar al metro. Ara s’ha descobert que el cas havia estat un muntatge. Onze anys després, una investigació del Periódico demostra que el testimoni que va fer que els empresonessin mentia i que era un confident de la policia espanyola. Aquest testimoni va servir per condemnar sense més proves onze ciutadans de Barcelona a penes de presó de sis anys a vuit en un judici que es va fer el 2009.

El confident policíac va acusar els detinguts de formar part d’una confusa cel·lula gihadista que, segons ell, volia atemptar al metro de Barcelona. La inconsistència de les proves era absoluta i tota l’operació es justificava en la paraula del que no se sabia aleshores que era un confident de la policia, que es presentava a si mateix com un ‘terrorista penedit’.

Poc després de les detencions, mentre creixien els dubtes sobre si el cas era real, l’Audiència espanyola va filtrar als diaris una ‘informació’ segons la qual el ‘grup terrorista’ havia estat detingut ‘hores abans’ de fer un gran atemptat al metro. Exactament, s’afirmava que l’atemptat era previst per al cap de setmana del 18 al 20 de gener.

La notícia, que va causar estupor en la comunitat paquistanesa, va ser esbombada amb espectaculars titulars per alguns diaris, entre els quals notablement el mateix el Periódico que ara publica les proves que tot era un muntatge. Aquell mateix dia VilaWeb va publicar aquesta anàlisi de les filtracions posant en relleu les enormes inconsistències del procediment judicial.

Amb les dades que es tenien damunt la taula, l’evidència que ens trobàvem al davant d’un muntatge policíac era molt gran, com va denunciar en aquesta entrevista en vídeo a VilaWeb Sebastià Salellas, que era el seu advocat. Tota la comunitat paquistanesa de Barcelona també va tancar files amb els acusats i va negar qualsevol possibilitat que intentessin un atemptat. Un any després de les detencions els dirigents de la comunitat paquistanesa van fer aquestes declaracions a VilaWeb reafirmant-se que l’operació era un muntatge.

Malgrat les evidències, l’Audiència espanyola va condemnar a penes d’entre sis anys i vuit de presó els onze detinguts. Després de complir la condemna, els qui no tenien nacionalitat espanyola van ser expulsats, tal com explicava aquest article de la Directa, un altre mitjà que es va distingir en la denúncia del cas. També Benet Salellas i David Fernàndez van publicar el llibre ‘Rastres de Dixan‘, una completa dissecció de les incongruències del cas.

 

Editorials de VilaWeb criticant les detencions:

Així no (24 de gener de 2008)

Això que anomenem democràcia (11 de febrer de 2008)

Salellas (29 de maig de 2008)

Allò que calla el diari ‘El País’ (19 de setembre de 2008)

Avui 366 dies (20 de gener de 2009)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any