Arrenca la campanya per la consulta #Lluçanès26J

  • Solé, Freixanet, Peraire i Masramon exposen la campanya i demanen la màxima participació

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Pol Asensi
02.07.2015 - 17:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dijous a les dotze del migdia el claustre del monestir de Lluçà ha acollit la roda de premsa dels alcaldes del Lluçanès, on han explicat la campanya que han preparat per al procés participatiu del 26 de juliol.

A la roda de premsa hi ha intervingut Joan Carles Solé, alcalde de Lluçà, Josep Mª Freixanet, alcalde d’Olost i president en funcions del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, alcalde de Prats de Lluçanès i Josep Mª Masramon, alcalde de Sant Boi de Lluçanès i vicepresident en funcions del Consorci. Entre els assistents, també hi havia Ramon Erra, alcalde de Sant Martí d’Albars, Joan Ramon Soler, alcalde de Sant Feliu Sasserra i Montse Barniol, alcaldessa d’Alpens.

Joan Carles Solé ha donat el tret de sortida a l’acte agraint la presència dels assistents i dels mitjans de comunicació, i ha donat pas als altres ponents.

Voluntat ferma de ser comarca

Freixanet ha manifestat la clara voluntat d’esdevenir la propera comarca de Catalunya. A més ha posat èmfasi en el nou organisme que ha de tenir la comarca del Lluçanès, allunyat d’un consell comarcal, però que sigui una institució innovadora que ofereixi serveis eficients i eficaços, millors i útils.

També ha fet esment al recentment firmat Acord de Santa Creu. Ha explicat que la campanya està encarada per aconseguir la màxima participació possible, perquè així serà la manera que la gent es faci seu el projecte i perquè d’aquesta manera “ningú ens podrà negar la possibilitat d’esdevenir comarca”.

Per acabar, ha explicat les relacions amb la Generalitat de Catalunya i la Conselleria de Governació, que s’ha vist afectada pel trencament de CiU. De totes maneres, ha explicat que ara ja coneixen els noms dels nous responsables del Govern que porten aquesta àrea. Freixanet ha finalitzat dient que la voluntat territorial per mancomunar és ferma i que aquesta campanya ha de concloure amb la construcció de la comarca de la gent.

La campanya es viurà a tots els pobles

Després de manifestar la plena assumpció del repte i l’oportunitat històrica que simbolitza la consulta del 26 de juliol, Peraire, al seu torn,  ha detallat el funcionament de la campanya. Ha explicat com s’ha gestat la campanya, amb reunions amb els nous i antics consistoris, fent així una transició i assumint els compromisos presos dels anteriors equips de govern dels ajuntaments.

Peraire ha manifestat la voluntat que la campanya sigui molt participada i que serveixi per informar molt a la gent i per aconseguir el vot favorable a la comarca: “la campanya serà activa i potent i es dividirà en dos camps d’actuació: actes informatius i de debat a tots els pobles i una forta presència a les xarxes socials” ha explicat.

Peraire ha destacat l’acte d’inici de campanya, que es durà a terme aquest divendres 3 de juliol a Sant Feliu Sasserra; l’acte central, que serà un debat entre les forces polítiques del Parlament de Catalunya que es durà a terme divendres 10 a Sant Bartomeu del Grau, i l’acte final que serà un acte de caràcter festiu i reivindicatiu que serà el divendres 24 de Juliol a Prats. 

Després de mencionar els actes que s’han dut a terme fins al moment, ha afegit que s’han programat 16 actes pels tretze municipis, amb la possibilitat que n’hi hagi més, i també que ja s’estan duent a terme xerrades als casals d’avis. Durant la campanya també es repartiran llibrets informatius a totes les cases de la comarca, s’elaboraran pancartes amb el lema i el logotip, es faran argumentaris, es presentarà un vídeo amb presència de gent de tota la comarca, etc..

Peraire també ha explicat que els actes comptaran amb gent que s’ha manifestat a favor de la comarca i que tenen rellevància a la comarca, com Lluis Forcada, director de l’Institut Castell del Quer, Anna Gorchs, periodista, o Ramon Erra, escriptor. També que els actes es duran a terme en llocs i dies singulars i assenyalats, com a Sant Agustí, que l’acte es farà al Safreig de l’Alou, o a Sant Martí d’Albars, que l’acte està inclòs dins la festa de Sant Cristòfol.

També ha volgut esmentar la implicació amb altres entitats i associacions de la comarca per dur a terme la campanya, i ha explicat, com a exemple, que a Prats els actes es preparen conjuntament amb el grup de CiU. A més, també ha manifestat que donaran lloc a la gent que defensi el no a la comarca. L’alcalde de Prats ha finalitzant explicant que els alcaldes de cada municipi seran qui lideraran l’acte en el seu respectiu poble.

Un organisme adaptat a les necessitats del Lluçanès

Al torn de Josep Mª Masramon, ha destacat la voluntat de fer una institució àgil i a la mesura del Lluçanès. Creu que amb la voluntat del territori, de baix a dalt, serà possible crear aquesta institució, i tot i que serà difícil, ha dit que “si no ho fem, ens equivocaríem”. Amb Freixanet, han explicat que aquesta decisió dependrà d’algú d’instàncies superiors, però creuen que hi ha els mitjans suficients. S’han marcat la voluntat d’aconseguir el ple funcionament d’aquest òrgan i d’acabar la transició amb els altres ens en un termini de tres anys.

Masramon ha expressat que la campanya també va adreçada a espantar fantasmes i tòpics que la gent té entorn de la creació de la nova comarca. A més, diu que aquesta campanya no va en contra de ningú, sinó que va a favor del Lluçanès, i que tenim dret a reivindicar-ho. Finalment, ha destacat l’oportunitat històrica pels habitants del Lluçanès i el desig d’aconseguir una bona participació per aconseguir unes bones eines.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any