El nen d’Olot afectat de diftèria s’ha mort aquesta matinada

  • El conseller Boi Ruiz ha programat una roda de premsa per ara al migidia

VilaWeb
Redacció
27.06.2015 - 10:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nen d’Olot de sis anys afectat de diftèria ha mort aquesta matinada, segons acaba d’anunciar l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. El jove estava ingressat a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques de l’Hospital des de principis de juny, quan se li va detectar aquesta malaltia. En principi, el menor no ha pogut superar les afectacions als òrgans que li ha provocat la diftèria. Fins ara, el nen havia rebut un tractament d’antitoxines que s’havia hagut d’importar de Rússia i antibiòtics. Fins ara, tot el que havia transcendit és que el menor es trobava en estat crític. 

Un cop es va conèixer que l’infant es trobava malalt, el Departament de Sanitat va començar a revisar l’entorn del nen per detectar possibles nous casos o portadors. Es van fer anàlisis biològics a 57 nens i adults que havien estat en contacte amb l’infant. Deu d’ells – nou infants i un adult- van resultar portadors però no van desenvolupar la malaltia perquè estaven vacunats, a diferència del nen de sis anys que els seus pares van decidir no vacunar-lo d’aquesta afecció. 

Fins ara, dos de les deu persones infectades de diftèria ja han estat donades d’alta en detectar que no existia dins del seu cos càrrega bacteriana. I, en principi, és possible que d’altres afectats també puguin rebre l’alta en els propers dies. Tots deu han estat tractats amb antibiòtics, controlats regularment i han estat en aïllament domiciliari. 

Aquest cas de diftèria, el primer en 30 anys a Catalunya, ha generat una gran polèmica dins del món mèdic i que ha traspassat als mitjans de comunicació. Des del principi, el Departament de Salut va demanar a les persones que aposten per la no vacunació que facin cas a la comunitat científica internacional. ‘Apel·lo a la responsabilitat de la gent que fa comentaris absolutament imprudents i fora de lloc’, va explicar el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, el passat dilluns 22 de juny. 

El conseller de sanitat Boi Ruiz farà una roda de premsa a les dotze del migdia acompanyat del Secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, del gerent de l’Hospital Vall d’Hebron, el Dr. Vicenç Martínez, i del cap de l’UCI pediàtrica, el Dr. Joan Balcells.

El batlle d’Olot, commocionat

El batlle d’Olot, Josep Maria Corominas, ha admès que els ha sorprès i commocionat conèixer la mort del nen de sis anys afectat de diftèria. ‘Tots esperàvem i ens havíem il·lusionat que amb el pas dels dies, es curaria i podria tornar a jugar’, ha explicat des de Girona, abans de participar al ple de la Diputació. ‘Per desgràcia la vida a vegades és dura i a la UCI poden passar coses així’, ha lamentat. En aquest sentit, el batlle ha volgut mostrar el seu suport absolut als pares i a la família i ha afirmat que tant ell com el consistori estan a la seva disposició. A més, ha subratllat que al llarg del temps s’ha demostrat que les vacunes són ‘una eina molt eficaç’ per combatre varies malalties.

Ruiz: ‘És enormement trist que en un país com el nostre s’hagi produït un cas com aquest’

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha lamentat la mort del nen i ha enviat un missatge a les persones reticents a vacunar els fills. ‘És enormement trist que en un país desenvolupat com el nostre s’hagi produït un cas com aquest’, ha lamentat. En una conferència de premsa a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, on l’infant estava ingressat des el 30 de maig, Ruiz ha fet una crida a la tranquil·litat i ha informat que dos dels deu portadors del bacteri ja l’han ‘negativitzat’. ‘És desitjable que en un país com Catalunya no torni a succei això’ ha dit Ruiz, tenint en compte que l’accés a la vacunació és ‘universal i gratuït’.

També ha demanat la ‘màxima solidaritat’ amb els pares de la criatura perquè ‘la seva situació personal i anímica és enormement delicada’ en aquests moments. Per Ruiz, tant els infants no vacunats com els progenitors ‘són víctimes’ a l’hora de rebre una informació ‘inadequada’ sobre la poca efectivitat, i fins i tot els riscos, de les vacunes. A aquestes persones, moviments i col·lectius que són contraris a les vacunes els ha demanat que ‘moderin les seves expressions’.


Informació relacionada:

Stephan Schneider: ‘Havien venut la versió que la diftèria ja no existia, i això és fals’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any