Méndez de Vigo, el nou ministre d’Educació espanyol que va menystenir els catalans

  • Unes paraules seves en un acte a Barcelona van causar la indignació del públic

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
25.06.2015 - 22:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Íñigo Méndez de Vigo substituirà José Ignacio Wert al capdavant del Ministeri d’Educació espanyol. Fins ara ocupava la secretaria d’estat per a la Unió Europea: és una persona molt pròxima a l’equip de Rajoy i ja havia sonat per a ser ministre en etapes anteriors. Fent de portaveu del govern espanyol davant la Unió Europea s’ha destacat per la tasca contra el procés sobiranista de Catalunya. I un dels seus episodis més controvertits va passar a Barcelona el febrer de l’any passat, en un acte organitzat per la Comissió Europea, amb Viviane Reding, vice-presidenta comunitària d’aleshores.

Aquel diumenge 23 de febrer es va fer el 45è Diàleg amb la ciutadania, un acte pensat perquè els ciutadans europeus puguin adreçar preguntes i preocupacions als representants comunitaris. En aquest cas, a Viviane Reding. El debat va girar entorn del procés d’independència, el dret de decidir, la consulta i la continuïtat de Catalunya dins la Unió Europea. Reding va insistir en la necessitat de trobar una fórmula per a resoldre l’encaix de Catalunya dins Espanya sense ‘idees preconcebudes’. Tot seguit va cedir la paraula a Méndez de Vigo, que va ver algun comentari totalment fora de to.

‘Els representants de la Comissió Europea ja estan farts que els facin la mateixa pregunta’, va etzibar, arran d’una pregunta sobre quines conseqüències reals tindria per a Europa un nou estat. ‘La integritat territorial és una competència exclusiva dels estats membres’, va dir. I sobre això, va afegir: ‘La UE no té més competències. Com deia Lenin, només els beneits discuteixen els fets. I això és un fet.’ La intervenció de Méndez ha enutjat el púbic que seguia en directe l’acte a la Pedrera, que li ha respost amb xiulets.

Méndez de Vigo és cunyat d’Íñigo Pérez de Herrasti Urquijo, un dels assaltants de la seu de la Generalitat a Madrid l’11 de setembre passat, i un històric dirigent d’Alianza Nacional, que ja va ser condemnat l’any 2000 a catorze anys de presó per tinença d’armes i material inflamable (pretenia atemptar, juntament amb tres nazis més, contra familiars de presos d’ETA quan es desplacessin a Madrid). Pérez de Herrasti també és cosí del ministre de Defensa espanyol, Pedro Morenés. Per una altra banda, una germana de Méndez, Beatriz, és la secretària general del servei espanyol d’espionatge, el CNI; a la pràctica, la número 2 de l’organisme (nomenament al BOE).


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any