Unitat política en defensa del català a l’escola

  • CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP planten cara conjuntament a l'ofensiva de Wert contra la immersió

VilaWeb
ACN
06.05.2015 - 14:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unitat de CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP per mostrar el seu rebuig frontal al que consideren ‘un atac polític’ al model d’immersió lingüística i un intent de ‘judicialitzar’ les aules. Els grups han instat la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, a ‘plantar cara’ contra aquest ‘nyap jurídic’, i a la comunitat eductiva, a mobilitzar-se massivament. Els diputats creuen que el recurs del govern espanyol davant del TSJC és ‘una barbàrie pedagògica’ i ‘impossible’ d’aplicar. La republicana Anna Simó ho veu ‘un atemptat irresponsable’ i David Fernàndez, de la CUP, ha titllat de ‘cafres ignorants’ els responsables del govern espanyol i els ha recomanat ‘una immersió democràtica i educativa urgent’.

La CUP ha carregat amb contundència contra la maniobra jurídica de l’Estat, que veu com una ‘tupinada temerària i arriscada’ i ‘un acte d’imposició espanyolista amb rivet electoral’. Davant d’aquest ‘nou episodi de persecució anticatalanista’, Fernàndez ha cridat a la desobediència. ‘És un cop d’estat i els cops d’estat es desobeeixen i se’ls planta cara’, ha advertit en roda de premsa.

A més, ha titllat el govern espanyol i el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, de ‘cafres ignorants’ que, segons ha dit, ‘necessiten un programa urgent i radical d’immersió democràtica i educativa’.

El diputat d’ICV-EUiA Joan Mena s’ha expressat en la mateixa línia i, parafrasejant en castellà el poeta Miguel Hernández, ha avisat que els partits catalans seran ‘el rayo que no cesa’ en contra del govern del PP, que creu que ‘comet frau’ intentant aconseguir per la via judicial ‘allò que no li donen les majories parlamentàries’.

Així, ha fet una crida a la comunitat educativa a mobilitzar-se massivament per denunciar l’intent de l’Estat de ‘polititzar les aules’ i de ‘provocar una fractura social que podria ser irreparable’. Una acció que, des del punt de vista pedagògic, és ‘una barbàrie’, segons ha indicat.

La republicana Anna Simó ha considerat que el recurs presentat pel govern espanyol davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per repetir el procés de matriculació per aquest curs escolar és fruit de la ‘visió totalitària’ del PP, que creu que ‘menysté’ el sistema competencial de Catalunya. Així mateix, ha acusat el partit de Mariano Rajoy de cometre un ‘atemptat irresponsable’ a la convivència i de ‘crear conflictes on n’hi ha’.

L’actuació davant dels tribunals és jurídicament, segons ha afegit, ‘d’una desproporció sense precedents’, que pretén ser una ‘ingerència’ als centres escolars. ERC ha anunciat ‘fermesa’ en la defensa d’un model que, segons Simó, ha estat construït amb ‘consensos socials i polítics al llarg de 30 anys’.

De la seva banda, la socialista Rocío Martínez-Sampere ha destacat que l’acció del govern espanyol ha aconseguit la unitat de pràcticament totes les forces parlamentàries, i és que ‘la resposta’ davant dels ‘atacs reiterats’ a la immersió lingüística ha de ser, precisament, la unitat de la societat catalana, ha dit. A més, ha destacat que la petició del govern espanyol és ‘completament inaplicable’ des del punt de vista tècnic.

La diputada de CiU Ramona Barrufet ha demanat a l’executiu de Rajoy que ‘deixi d’utilitzar les aules per judicialitzar-les’. ‘Als centres escolars no hi ha problemes lingüístics, en tot cas els té el grup parlamentari del PP’, ha asseverat, tot remarcant que el model d’immersió lingüística ‘aglutina’ tota la comunitat educativa i gaudeix de ‘cohesió social’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any