Quaranta dones periodistes franceses denuncien en públic el sexisme dels polítics

  • Dones periodistes de política dels principals mitjans donen la cara a Libération i hi expliquen el tracte quotidià que han de suportar

VilaWeb
Redacció
05.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La bèstia negra de Libération, Jean-Marie Le Pen, va ser expulsada ahir del Front Nacional. Qualsevol altre dia la notícia hauria lluït, de segur, a través de la portada sencera del diari. Però l’edició que ha arribat avui als quioscs té Le Pen a la banda superior i un impactant llarg text ocupant el centre. El titular metafòric ‘Bass le pattes’ al·ludeix a les coses que passen rere l’escrutini públic. L’encapçalament ha causat un enorme escàndol a França: ‘Sexisme i política, la denúncia de quaranta periodistes’.

Quaranta conegudes periodistes de política franceses signen al diari una columna d’opinió que es titula ‘Nosaltres, dones periodistes de política i víctimes del sexisme’ (article original en francès i traducció amb Google Translate). El manifest denuncia les actituds sexistes de la classe política francesa i la constant provocació a què són sotmeses, ‘a diferència dels nostres col·legues homes’.

Les periodistes diuen: ‘Sabem que el nostre negoci consisteix en la construcció de proximitat i confiança amb les nostres fonts’, però denuncien que molts polítics travessen amb elles línies d’insinuació o directament d’assetjament que són inacceptables. Reconeixen que l’afer Strauss-Khan els va fer pensar que alguna cosa canviaria, però que no ha estat així.

El manifest és signat per Cécile Amar (le JDD), Carine Bécard (France Inter), Hélène Bekmezian (le Monde), Anne Bourse (France 3), Lenaïg Bredoux (Mediapart), Laure Bretton (Libération), Déborah Claude (AFP), Laure Equy (Libération), Charlotte Gauthier (Radio Classique), Mariana Grépinet (Paris-Match), Christine Moncla (France Culture), Gaétane Morin (le Parisien Magazine), Véronique Rigolet (RFI), Annabel Roger (RMC), Audrey Salor (l’Obs), Nathalie Schuck (le Parisien) amb el suport de Ruth Elkrief en el nom de 24 periodistes de 13 mitjans diferents que s’han estimat més no fer públic el seu nom.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any