L’Agència Tributària de Catalunya es proposa la prioritat de combatre el frau

  • Doblarà el nombre de funcionaris d'ací al 2018 · Ben aviat crearà equips d'investigació per localitzar patrimonis ocults a l'estranger i una bústia de denúncia ciutadana

VilaWeb
ACN
22.04.2015 - 16:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha dissenyat un pla per prevenir i reduir el frau fiscal per al període 2015-2018 que inclou 86 mesures, entre les quals destaca la creació, en els pròxims mesos, d’equips d’investigació per localitzar patrimonis ocults a l’estranger, així com una bústia per Internet de denúncies de pràctiques fraudulentes en matèria tributària que serà una realitat ‘aviat’. Durant aquests pròxims tres anys, l’ATC anirà incrementant els seus recursos i gairebé doblarà el nombre de funcionaris, dels 324 actuals a 600 l’any 2018. ‘El control del frau és una prioritat’, ha subratllat el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, durant la presentació del pla.

En un primer moment, l’Agència Tributària de Catalunya comptarà amb 114 noves places per al 2015, de les quals 25 seran per a inspectors. D’aquí a tres anys, la plantilla total prevista és de 600 funcionaris, a més dels 300 col·laboradors que ja hi ha actualment en la Xarxa de Tributs de Catalunya que hi ha repartides pel territori. La directora de l’Agència Tributària de Catalunya, Teresa Ribas, ha subratllat que la contractació d’una vintena de nous inspectors d’Hisenda suposa entre 80 i 90 milions d’euros en volum d’actes d’inspecció contra el frau. Ribas ha explicat que per cada inspector hi ha una mitjana d’un milió anual liquidat.

El pla de prevenció i reducció del frau fiscal ‘no és fruit de la improvisació’, ha assenyalat Mas-Colell, i s’emmarca en el pla d’estabilitat parlamentària i el pla de Govern per a la present legislatura. El programa s’aplicarà sobre els impostos que recapta actualment la Generalitat -els propis i els cedits totalment per l’Estat- i es farà extensiu a tots els tributs que pugui arribar a gestionar en un futur l’ATC. No tindrà validesa, per tant, sobre els impostos recaptats per l’Estat, com l’IVA, l’IRPF o l’impost de societats. Amb tot, tal com ha apuntat el director del Programa per a l’aplicació i desenvolupament dels tributs de Catalunya, Jordi Boixareu, els tributs de Catalunya del futur estan ‘subjectes als esdeveniments polítics dels pròxims mesos’. A més, dins el pla una de les mesures és ‘l’assumpció gradual de les tasques de recaptació executiva dels tributs gestionats per la Generalitat, que fins ara s’encarregaven a l’AEAT‘.

El govern, ‘plenament competent’ per crear equips d’investigació

Els equips d’investigació per localitzar patrimonis ocults a l’estranger seran una realitat ‘en 3, 4 o 5 mesos’, segons ha explicat Boixareu. Tot i que actualment l’Estat ja té uns equips similars, el director del Programa per a l’aplicació i el desenvolupament dels tributs de Catalunya ha assegurat que el Govern és ‘plenament competent’ per crear els seus propis grups d’investigació, ja que ‘som competents per investigar l’impost sobre el patrimoni, per a la recaptació executiva dels tributs propis i els cedits per l’Estat i hem de ser capaços de poder descobrir béns que puguin estar ocults’.

Les denúncies de la bústia ciutadana, també anònimes

Pel que fa a la bústia en línia de denúncies ciutadanes contra possibles defraudadors, també admetrà queixes anònimes, sempre i quan estiguin correctament documentades. El pla es basa en la filosofia de valorar i reconèixer el contribuent que compleix i, tal com ja va avançar l’ACN, una de les mesures que inclou és l’atorgament de distintius de ‘bon contribuent’ o d‘empresa fiscalment responsable’ que comportarien avantatges a l’hora de relacionar-se amb l’administració pública.

El càlcul del ‘tax gap’, el 2016

En paraules de Boixareu, una de les mesures ‘fonamentals’ del pla és el càlcul del ‘tax gap‘ català, és a dir, la diferència entre els ingressos fiscals potencials que té Catalunya (a través de tots els impostos que es paguen al territori) i els recursos que efectivament s’obtenen. El càlcul el farà un equip format per l’administració tributària i membres de les universitats catalanes i podria ser una realitat ‘el primer semestre de l’any vinent’, ha apuntat el director del Programa per a l’aplicació i desenvolupament dels tributs de Catalunya. Actualment, tal com ha recordat Mas-Colell, l’economia submergida suposa un 3% del PIB espanyol.

Control específic del sector immobiliari, turístic i el joc

També hi haurà un control específic de determinats sectors, com l’immobiliari, el turístic, el joc, les subhastes, les concessions administratives, la compravenda d’or, les joies i els vehicles. A més, hi haurà una obligació periòdica de subministrament d’informació amb transcendència tributària per part, entre d’altres, d’entitats financeres, intermediaris turístics i immobiliaris i empresaris revenedors de béns mobles d’alt valor.

Altres mesures del pla passen per programes de conscienciació ciutadana, la transparència de l’ATC facilitant que els contribuents puguin consultar en qualsevol moment les seves dades fiscals, realitzar pagaments o presentar al·legacions; un sistema personalitzat d’avisos i recordatoris via telèfon mòbil o correu electrònic. A més, entre altres mesures, es buscarà la implicació dels intermediaris fiscals o apoderats.

Hi haurà un equip específic de seguiment del pla, els resultats del qual seran avaluats pel Consell Fiscal de Catalunya, un organisme independent que es crearà pròximament.

Pagar tots els impostos electrònicament el 2016

D’altra banda, es potenciarà l’actual sistema G@udí amb noves funcionalitats i eines per a l’anàlisi i el tractament de dades. Paral·lelament, s’endegarà la construcció del sistema e-SPRIU (Sistemes i Processos per a la Relació Integral amb l’Usuari Tributari) dissenyat per al tractament massiu de grans volums d’informació i la implementació de nous processos de gestió. L’ATC treballa amb l’objectiu que tots els impostos es puguin presentar i pagar electrònicament de cara al 2016.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any