Suïssa és el país on hi ha més capital de l’estat espanyol declarat

  • Segons Hisenda, hi ha 20.000 milions d'euros · El director de l'Agència Tributària espanyola diu que investiguen 715 persones per emblanquiment de capital

VilaWeb
ACN
21.04.2015 - 14:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Santiago Menéndez, director de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària espanyola (AEAT), ha dit que enguany hi ha hagut 27.576 contribuents que havien declarat per primera vegada patrimoni a l’estranger per valor de 14.300 milions d’euros. En una compareixença en què ha evitat referir-se directament al cas Rato, Menéndez també ha assegurat que des del 2013 s’ha sabut que 179.000 contribuents tenien 124.500 milions d’euros repartits en més de 200 països, dels quals Suïssa es destaca com a plaça financera amb més diners evadits: 20.000 milions d’euros. D’una altra banda, ha dit que 715 persones eren investigades pel Seplac per presumpte emblanquiment de capital, entre les quals figura Rato.

Dels 20.000 milions d’euros evadits a Suïssa, 14.000 són actius financers i 4.800 corresponen a comptes bancaris. A Andorra s’hi han trobat 4.000 milions d’euros (dels quals la meitat, 2.000, són actius financers) i a Gibraltar, 260 milions d’euros. Aquestes dades s’han obtingut de les declaracions informatives de béns i drets en l’estranger del model 720.

Per una altra part, Menéndez ha assegurat que ja són 715 (i no 705 com s’havia dit fins ara) les persones que el Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals, el Sepblac, investiga per presumpte blanqueig de capitals. El director de l’Agència Tributària ha concretat que, tal com ja estava previst, el 2013 van començar a fer-se analitzar-se els ‘perfils de risc’ de les persones que van acollir-se a l’amnistia fiscal del 2012. A partir d’aquest estudi detallat, l’Agència Tributària ha detectat que en 715 casos hi ha indicis de blanqueig i per això ha enviat la informació al Sepblac. La xifra podria seguir augmentant perquè les investigacions en aquest sentit segueixen, ha assegurat. Dins d’aquests 715 hi ha l’expresident del govern espanyol, Rodrigo Rato.

Hisenda ingressa 2.889 milions d’euros per frau fiscal el primer trimestre, un 12,5% més

Menéndez ha assegurat que Hisenda ha ingressat 2.889 milions d’euros el primer trimestre de l’any per la lluita contra el frau fiscal, un 12,5% més que en el mateix període de 2013. El director de l’AEAT ha subratllat que aquest ha estat ‘el millor trimestre de la sèrie històrica’. En total, des del 2012 s’han recaptat 37.675 milions d’euros, uns diners amb els quals ‘es podrien pagar les prestacions de desocupació de l’últim any i mig’, ha dit Santiago Menéndez, que també ha recordat que durant el 2014 Hisenda va ingressar 12.318 milions d’euros per aquest concepte, un 12,5% més que l’any anterior.

Les crítiques de poca col·laboració amb la justícia, ‘malintencionades’

El director general de l’Agència Estatal de l’Administració Tributaria (AEAT), Santiago Menéndez, ha defensat que l’Agència Tributària treballa de manera autònoma i independent del govern espanyol i col·labora ‘lleialment i permanent’ amb la justícia, malgrat que això ‘minva els recursos de l’agència per les seves pròpies competències’. ‘Sentir dir que l’Agència Tributària no col·labora és d’una irresponsabilitat tan gran que deixa pensar que es fa de forma malintencionada per danyar la imatge d’aquesta institució’, ha reblat Menéndez, que ha comparegut al Congrés. En relació amb el cas Rato, Menéndez ha defensat que ‘la sorpresa i la immediatesa’ són ‘determinants per a l’eficàcia’ de les operacions que fa l’AEAT, que actualment està investigant 7.000 contribuents.

L’oposició reclama la compareixença de Montoro

L’oposició en bloc ha reclamat que sigui el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, qui comparegui pel cas Rato, com va fer amb el cas Pujol. Un fet que el PSOE atribueix a una ‘doble vara de mesurar’, tal com ha assegurat el diputat Pedro Saura. De fet, des de CiU, Antoni Picó ha anunciat que aquest mateix dimarts registrarà davant el Congrés una sol·licitud de compareixença del ministre.

Per la seva part, el portaveu del grup de l’Esquerra Plural (GIP, per les seves sigles en castellà), Joan Coscubiela, ha assegurat que el seu grup ha registrat una proposició de llei per modificar la llei general tributària, amb l’objectiu de permetre que la llista de defraudadors i morosos es pugui publicar abans de les eleccions generals de l’estat, que es preveu que siguin a finals del 2015.

PNB i UPyD també han exigit la compareixença de Montoro.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any