El director de l’Agència Tributària compareix avui per informar del cas Rato

  • S'espera que Santiago Menéndez doni detalls sobre la investigació de l'ex-vice-president del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
21.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director general de l’Agència Tributària (AEAT), Santiago Menéndez, compareixerà avui al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre el pla de lluita contra el frau fiscal. L’interès d’aquesta compareixença se centrarà en les explicacions que Menéndez pugui donar sobre la investigació oberta contra l’ex-vice-president del govern espanyol i ex-president de Bankia, Rodrigo Rato.

La compareixença d’avui es realitzarà a petició de Santiago Menéndez després que agents de l’Agència Tributària comencessin a registrar dijous passat el domicili a Madrid de Rodrigo Rato per ordre judicial i a petició de la Fiscalia. Alguns diputats del Congrés han demanat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, o el ministre d’hisenda, Cristóbal Montoro, també compareguin, però Soraya Sáenz de Santamaría va descartar aquesta possibilitat.

El Congrés espera que Menéndez expliqui quin procediment ha seguit l’Agència Tributària per investigar Rodrigo Rato i quina quantitat exacta de capital hauria defraudat l’ex-director de Bankia.

Els delictes que s’atribueixen a Rato
Rato, que el 2012 es va acollir a l’amnistia fiscal impulsada pel govern de Mariano Rajoy, està sent investigat per hisenda acusat de blanqueig de capitals, frau i alçament de béns. L’ex-vicepresident del govern espanyol, Rodrigo Rato, va negar diumenge a ‘El País’ el patrimoni que li atribueix l’Agència Tributària, de 26,6 milions d’euros el qual no hauria sigut declarat en la seva totalitat ni en l’amnistia fiscal ni en la regularització de béns a l’estranger permesa el 2013. ‘Aquesta xifra està molt allunyada de la realitat. No tinc aquests diners i per una diferència molt gran’, va afirmar. Segons publica el rotatiu, Rato també veu impossible que entre 2012 i 2013 hagués deixat de tributar 1,42 milions en IRPF. ‘Si això fos cert, hauria hagut de seguir treballant els dos exercicis i, des de maig del 2012, quan vaig deixar Bankia, no vaig tornar a treballar aquell any ni el 2013’, va afirmar Rato, que admet ser propietari de la societat VivaWay i tenir una participació del 44% a un hotel a Berlín.

Hisenda també atribueix a l’ex-gerent del Fons Monetari Internaciona un frau en l’impost de Societats de 939.741 euros en els anys 2011, 2012 i 2013 amb unes societats dedicades al moviment de divises, però Rato també ho nega. Hisenda també l’acusa de buidar patrimoni per evitar haver de fer front a pagaments. Ell assegura que el 2014 i 2015 no va fer cap buidatge patrimonial i que fins i tot va reforçar alguna de les seves societats amb capital propi.

L’Audiència Nacional assumirà la investigació
L’Audiència Nacional es farà càrrec del cas de l’ex-vicepresident del govern espanyol, Rodrigo Rato, ja que el jutjat d’Instrucció 31 de Madrid s’ha inhibit en favor del jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional. Serà doncs el magistrat Fernando Andreu qui es farà càrrec de la causa. D’altra banda, la fiscalia Anticorrupció també investigarà el cas. La fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, ha signat un decret pel qual acorda atribuir a la fiscalia Anticorrupció per investigar l’ex-president pels delictes de frau, blanqueig de capitals i alçament de béns.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any