Ovidi Montllor serà el protagonista del dia Sant Jordi a València

  • El centre Octubre acollirà una lectura continuada de textos d'autors valencians contemporanis, venda de llibres, roses i homenatge al cantant alcoià

VilaWeb
ACN
21.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ovidi Montllor protagonitzarà la diada de Sant Jordi a València amb l’homenatge que rebrà d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Segons que ha informat ACPV, el cantant alcoià serà recordat en el 20è aniversari de la seva mort aquest pròxim dijous 23 d’abril amb un acte al centre Octubre. Una de les seves filles, Helena Montllor, rebrà un reconeixement en nom del cantant. Prèviament, autors valencians llegiran fragments de textos propis per donar visibilitat a la literatura en català que es fa al País Valencià. Hi haurà la tradicional venda de llibres i roses així com una actuació del cantautor Andreu Valor.

La diada es consolida al País Valencià per quart any consecutiu amb una festa celebrada a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. Enguany, el protagonista serà el cantant Ovidi Montllor en el 20è aniversari de la seva mort. La seva filla rebrà una escultura de reconeixement, obra de l’artista Cristina Guzman Traver. L’acte comptarà amb l’actuació d’Andreu Valor, i serà presentat per Pepa Alòs, ha informat Acció Cultural.

Organitzada per ACPV i l’AELC, la jornada comptarà amb una lectura de textos d’autors valencians ‘que no tenen el suport institucional que mereixen i que, tot i això, han produït obres de primer nivell’, segons que ha remarcat la nota de premsa. Seran els mateixos autors els que llegiran els seus textos,’ perquè ells mateixos es presentin sense intermediaris’.

Entre més, participaran Juli Alandes, Pep Alfonso, Xavier Aliaga, Carme Arnau, Josep Ballester, Núria Cadenes, Esperança Camps, Antoni Defez, Josep Domingo, Joan Femenia, Isabel Garcia Canet, Enric Iborra, Xelo Llopis, Manel Marí, Josep Micó, Josep Millo, Josep Mir, Eduard Mira, Manuel Molins, Francesc Mompó, Octavi Monsonís, Àngels Moreno, Joan Navarro, Vicent Penya, Pura Peris, Rosa Roig, Mari Carme Sáez, Encarna Sant-Celoni i Josep Manel Vidal.

Es tracta, segons explica ACPV, d’una mostra no exhaustiva, ‘que dóna idea del gran nombre d’autors i autores, de la varietat de registres i gèneres, i de la qualitat de la literatura en català feta al País Valencià’.

En aquest sentit, l’entitat remarca ‘la bona salut de la cultura, malgrat els impediments i obstacles institucional que pateix per part d’un govern autonòmic que es caracteritza més aviat per no usar la llengua del país i per impulsar, amb la retòrica i els fets, una política contra la cultura’ i manifesta que aquesta situació ‘fa pensar en les possibilitats que s’obririen amb un context polític més favorable’.

Acció Cultural assenyala que el Sant Jordi valencià és també ‘un clam per la cultura, perquè la seva denigració ha format part d’un model social i econòmic que s’enfonsa, i l’aposta per ella ha de formar part d’un nou model social i econòmic amb un accent més social, igualitari i de qualitat’.

El Gremi d’Editors del País Valencià, el PEN Català i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València col·laboren en l’organització d’aquesta diada del llibre i la rosa a València.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any