Pobresa infantil: les conseqüències en el dia a dia

  • Espanya és un dels països amb un major repunt de la pobresa infantil, i els efectes d'aquesta situació es podrien allargar fins a dues generacions.

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segons dades de l’estudi EDUCO de 2014, realitzat amb dades de 2013, a Espanya hi ha 2,3 milions de menors de 18 anys que viuen en situació de pobresa moderada, cosa que representa un 27,2% del total. I si hi sumem aquells que es troben en situació de pobresa severa –es considera pobresa severa la que pateixen aquelles persones que viuen per sota del 40% dels ingressos de la mitjana de la comunitat autònoma de referència-, comptem amb un milió més.

Els seus pares i mares, per contra, van créixer en moments d’auge econòmic, d’oportunitats per estudiar i treballar, i van construir la seva família, en molts casos, sobre les bases d’una societat avançada en drets i equilibrada a nivell econòmic, de manera que en la majoria d’ocasions podien accedir a béns i serveis per als seus fills.

Tanmateix, ara, a més de la població que, de forma estructural, ja estava en situació desafavorida els últims trenta anys, s’han incorporat a aquest grup social les classes treballadores i mitjanes que han vist minvar el seu nivell d’ingressos o que han perdut la seva feina, i que es troben amb unes càrregues econòmiques i familiars molt per sobre de les seves possibilitats reals d’ingressos.  I què succeeix amb els fills d’aquestes famílies? El seu estil de vida condicionava, en molts casos, a quina escola anaven, en quin barri vivien, amb quins amics es relacionaven, en quines activitats extraescolars participaven, i com menjaven o quina roba portaven, però els canvis recents en les seves vides han disminuït en gran manera les seves possibilitats de desenvolupament integral en funció de diverses variables.

Si voleu seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any