Amorós a Camacho: ‘Va tenir coneixement d’un cas de violència masclista i no va fer res’

  • La intervenció del diputat republicà ha estat una de les més dures de la compareixença de la presidenta del PP

VilaWeb
Redacció
10.04.2015 - 12:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat d’ERC Oriol Amorós ha fet una de les intervencions més contundents durant la compareixença de la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, a la comissió d’investigació sobre frau fiscal i corrupció política. Li ha retret haver estat informada de delictes greus en el dinar amb Victoria Álvarez, ex-parella de Jordi Pujol Ferrusola, al restaurant la Camarga. Amorós li ha dit: ‘Vostè va tenir informació al dinar de la Camarga sobre violència masclista i no va fer res quan en va sortir. En canvi, sí que parlaven sobre “darle caña a CiU”. Vostè va tenir coneixement de comissió de delictes i no va fer res. Això la fa còmplice.’

Camacho ha respost que ella només podia denunciar coses de les quals tingués proves i que durant tot el dinar va demanar noms i proves de les coses que li explicava Victoria Álvarez.

Vegeu aquí el bescanvi de preguntes i respostes de Camacho i Amorós:

 

VÍDEO: Sánchez-Camacho: ‘Sóc més patriota catalana que molts independentistes’

Alícia Sánchez-Camacho ha centrat la major part de la intervenció inicial a intentar justificar per què sempre que l’havien cridada a comparèixer a la comissió per parlar de la conversa de la Camarga s’hi havia negat. Segons ella, CiU i ERC tenen ‘fixació i obsessió’ amb el PP, car van votar en contra de la petició del seu partit de crear una comissió d’investigació sobre espionatge polític i ara ha estat forçada a comparèixer a la de frau i corrupció.

Ha dit que temps enrere havia demanat un informe als serveis jurídics que donava suport a la seva negativa: ‘Deia que un diputat de l’oposició no ha de retre comptes d’una activitat privada a una comissió ordinària’ i que ‘l’Estatut estableix que les competències de les comissions són legislatives i de control i impuls de l’acció política i de Govern’. ‘La meva compareixença a la comissió no se sostenia per enlloc, es tractava de fer una utilització partidista de la comissió’, ha conclòs.

‘La meva compareixença avui aquí, com les que han estat sol·licitades de membres del govern d’Espanya, considero que no tenen absolutament res a veure amb l’objectiu d’aquesta comissió d’investigació –ha dit–. Només és una estratègia per a tapar el veritable objectiu d’aquesta comissió: esbrinar l’origen de la fortuna milionària dels Pujol, la presumpta evasió fiscal i les presumptes pràctiques corruptes que els han envoltat després de la confessió de l’ex-president Pujol’. I més endavant ha afegit: ‘CiU només vol una cortina de fum’, ha dit després.

Pocs detalls en la intervenció inicial

De la polèmica conversa de la Camarga, del que li va explicar Victoria Álvarez i de tot aquell episodi relacionat amb els Pujol, n’ha donat ben pocs detalls en la intervenció inicial. Malgrat això, ha volgut desvincular-se clarament de qualsevol responsabilitat que se’n pugui derivar. ‘He sentit durant molt temps i sóc conscient que avui sentiré moltes vexacions i injúries a la meva persona i al meu partit, i em resulten indiferents perquè hi estic acostumada. Tinc la tranquil·litat d’haver actuat sempre d’acord amb la legalitat, amb la normalitat i amb l’estat de dret’, ha reblat. I, per tancar el capítol de del restaurant, ha dit: ‘No entraré en més detalls il·legals sobre la conversa.’

Malgrat aquesta ferma intenció, no ha pogut estalviar-se de fer-hi alguna referència més, conscient que el contingut de la conversa era una de les qüestions que més interès havien aixecat sobre la seva compareixença. Amb tot, ha intentat també culpar a CiU i ERC d’haver evitat una comissió d’investigació sobre espionatge polític i haver permès que ‘únicament’ hagués comparegut ella. ‘No ho han fet ni el president Montilla, ni la vice-presidenta del govern, ni un comissari europeu… Creuen que és raonable? Reflexionin’, els ha demanat.

Més tard, s’ha tornat a referir a l’enregistrament de la Camarga, però en aquest cas per desacreditar la còpia que el fill de l’ex-president, Jordi Pujol Ferrusola, va lliurar al president de la comissió, David Fernàndez, i que es va escoltar a porta tancada fa pocs dies. ‘Vostès han escoltat uns CD que no són els que consten a la judicatura i en el procés. Els mateixos jutges han paralitzat unes descàrregues manipulades i editades. L’únic enregistrament real és el que és judicialitzat en el procés, i que les parts no hem tingut mai’, ha dit.

Camacho ha recordat que, malgrat la prohibició judicial, ‘es van filtrar fragments de la suposada gravació’ i van voltar per internet. Però, segons ella, aquests enregistraments contenien ‘fragments editats, amb l’ordre de les frases canviat, i respostes que no corresponen a preguntes’. Tot i no dir-ho directament, ha insinuat que l’enregistrament escoltat al parlament és un dels que ella diu que són manipulats i editats i, per tant, no l’autèntic que va fer Método 3.

Sense David Fernàndez

La sessió de la comissió d’investigació no ha estat presidida, excepcionalment, pel diputat de la CUP David Fernández, que no ha pogut assistir-hi per ‘motius personals’. En el seu lloc, faran les funcions tres membres de la mesa del parlament. Lluís Corominas, vice-president segon de la cambra, ha estat el que ha ocupat el càrrec en aquesta compareixença de Sánchez-Camacho.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any