El full de ruta independentista reanima el procés

  • La CUP s'avé a afegir-se al pre-acord entre CDC i ERC i les entitats sobiranistes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El full de ruta signat dilluns entre CDC-Reagrupament, ERC i les entitats sobiranistes ANC, AMI i Òmnium sembla haver reanimat el procés cap a la independència. El document preveu de culminar-lo en un període màxim de divuit mesos a partir de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre. El pre-acord va quedar obert a la signatura de més forces sobiranistes, especialment la CUP i Moviment d’Esquerres. I ahir la CUP va mostrar-se predisposada a afegir-s’hi, tot i alguns peròs i condicionants.

Amb la signatura del pre-acord s’ha tornat a activar la tendència de les forces independentistes polítiques i socials a mirar de convergir i trobar els punts comuns. També s’ha tornat a posar en evidència la bel·ligerància d’alguns sectors de l’unionisme, com es va poder comprovar ahir amb les declaracions del president espanyol, Mariano Rajoy, o les del primer secretari del PSC, Miquel Iceta

Un dels objectius dels signants del pre-acord és sumar-hi la resta de forces sobiranistes. Ahir la CUP va dir que s’hi avenia perquè veia el document ‘perfectament treballable’ i prou obert per a compaginar-hi el full de ruta que aquesta formació havia aprovat la setmana passada. El diputat Quim Arrufat va explicar que veia el full de ruta com una porta oberta, però que per afegir-s’hi la CUP calia definir uns mètodes de treball. Concretament, demanà que la feina de partits i entitats sobiranistes no s’orientés ‘a barallar-se sobre les conclusions del full de ruta, sinó a construir relats comuns sobre quin país tenim i quines peces cal articular per aconseguir una majoria social suficient per a la independència d’ara fins al setembre’. A més, va dir que la CUP volia un carril més ample per a aquesta ruta, de manera que hi tingui cabuda tant el procés sobiranista com el procés constituent. 

Arrufat va criticar la manera com s’havia acordat i presentat el full de ruta. ‘No acabem d’entendre aquestes presses quan la CUP participa en negociacions bilaterals per a construir majories’, va dir. Així mateix, va comentar que no considerava que es pogués ‘establir un full de ruta seriós només amb els actors que ara el signen’. ‘Per a construir majories cal tacte’, va afegir, i va demanar que s’ampliés l’espai de l’acord polític i que es deixés de banda ‘l’escenificació als mitjans’. 

ICV no pensa afegir-se al full de ruta

Si la CUP mostrava la seva predisposició a afegir-se al full de ruta, Iniciativa va deixar clar que no ho faria. La coordinadora nacional, Dolors Camats, lamentava ahir que CDC i ERC haguessin fet ‘més petit’ el procés sobiranista. ‘Si l’objectiu és que hi hagi més forces polítiques que s’hi sumin, s’ha fet de la pitjor manera possible’, va dir. Els ecosocialistes neguen el caràcter plebiscitari del 27-S tot i que no renuncien a un referèndum que resolgui definitivament el conflicte entre Catalunya i Espanya. Camats no va tancar la porta a acords en punts programàtics, ‘però no a partir de l’acord entre CDC i ERC’. I afegí encara: ‘Tenir menys aliats enforteix el procés o el debilita? Creiem que CDC i ERC han triat un camí que el debilita i el fa més petit.’ Per ella, el full de ruta presentat dilluns té un doble objectiu: ‘Garantir l’estabilitat del govern i caracteritzar les eleccions del 27-S d’eleccions plebiscitàries’, dues premisses que els ecosocialistes no volen pas avalar. ICV proposarà a la resta de partits un ‘acord per a la democràcia’, en què es comprometin a treballar per convocar un referèndum vinculant sobre el futur polític de Catalunya.

Rajoy: ‘Això va contra el destí de la història’

Per Mariano Rajoy, el pre-acord és dolent per als catalans i per als espanyols: ‘És dolent en el fons, perquè va contra el destí de la història, i en la forma, perquè implica ometre la legislació que hi ha actualment a Espanya, la constitució.’ I afegí encara: ‘A Espanya la llei està per sobre de qualsevol altra consideració i aquesta llei afecta absolutament tothom.’

 

Informació relacionada: 

L’ANC i Òmnium, convençudes que UDC, CUP i ICV-EUiA se sumaran al full de ruta

Editorial de Vicent Partal: Un acord polític sòlid per la independència 

La independència en divuit mesos després del 27-S

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any