Escola Valenciana exposa al Parlament Europeu la necessitat d’una directiva per a les llengües minoritzades

  • Denuncia la vulneració de drets lingüístics al País Valencià

VilaWeb
ACN
12.03.2015 - 12:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dos representants d’Escola Valenciana, Jaume Fullana i Emili Gascó, han explicat a l’intergrup de minories tradicionals, comunitats nacionals i llengües del Parlament Europeu la situació de la llengua al País Valencià en el context social i l’ensenyament. Hi ha exposat la necessitat d’una directiva europea per a protegir les llengües minoritzades. Així, Emili Gascó ha remarcat que, de la mateixa manera que les institucions vetllen per la flora i la fauna del planeta en perill d’extinció, ‘cal que es prenguin seriosament la diversitat lingüística i la riquesa de les llengües com a formes de mirar el món’.

En opinió de l’entitat, la UE ha de garantir la igualtat de drets per a tots els ciutadans i ciutadanes europeus amb una Directiva de Llengües Europees Regionals com a instrument legislatiu que ho garanteixi, pel fet que tots els drets lingüístics dels ciutadans europeus han d’estar protegits per igual.

‘La diversitat lingüística a Europa contribueix a la comprensió entre els pobles i és un motor per a potenciar la pau. No reconèixer la discriminació lingüística que patim persones com nosaltres és, en certa manera, participar en la seua institucionalització’, ha expressat Emili Gascó, secretari d’Escola Valenciana.

Els representants d’Escola Valenciana han donat a conèixer les línies d’actuació de l’entitat cívica al País Valencià per a la normalització de la llengua en diversos àmbits d’ús i els projectes educatius i socials que duu a terme.

Seguidament s’ha fet una radiografia del sistema educatiu valencià i de la vulneració dels drets lingüístics de la ciutadania valenciana per part del govern valencià i el govern espanyol.

Així mateix Jaume Fullana i Emili Gascó han exposat a grans trets el document ‘Model de l’escola que volem’ i la necessitat de crear al País Valencià una Llei Educativa Valenciana i que es desenvolupe la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.

L’intergrup de minories tradicionals, comunitats nacionals i llengües del Parlament Europeu és el que aglutina més representants polítics europeus de tots els intergrups existents. Està presidit per Kinga Gal, representant del grup dels Partit Popular europeu (EPP), Nils Torvalds, representant dels partits Liberals europeus (ALDE group) i Jordi Sebastià, representant del grup de partits de regions europees i dels Verds (Greens/EFA). Aquest intergrup aglutina diputats dels grups polítics i comissions parlamentàries que recullen propostes i analitzen les necessitats per a fer propostes al Parlament Europeu.

Escola Valenciana ha considerat com un pas endavant molt important el poder intervenir en aquest espai del Parlament europeu dedicat a les llengües i poder mostrar les propostes per a desenvolupar una política europeu efectiva que vetlli per la normalització les llengües minoritzades. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any