Santi Rodríguez (PP): ‘A Alemanya, els partits que van contra la constitució estan prohibits’

  • 'Nosaltres el volem és aïllar-nos de gent com vostès', li replica Homs

VilaWeb
ACN
05.03.2015 - 10:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Picabaralla entre el PP i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, al Parlament, en el marc d’una interpel·lació sobre estructures d’estat feta pel diputat popular Santi Rodríguez. Després de retreure’s mútuament l’incompliment de lleis i sentències del Tribunal Constitucional espanyol, Rodríguez ha acabat llençant un advertiment vetlat als independentistes. ‘A Alemanya, els partits que van contra la constitució estan prohibits. A Espanya, no. Miri si la democràcia espanyola és gran’, ha dit.

Homs ha replicat carregant contra els populars i justificant l’independentisme assegurant que ‘nosaltres el que volem és aïllar-nos de gent com vostès’.

El debat hauria d’haver girat al voltat de la creació de les estructures d’estat que el govern assegura que vol portar a terme. Però d’estructures d’estat se n’ha parlat poc durant les intervencions de la interpel·lació. De fet, la picabaralla s’ha convertit en un diàleg sobre intencions polítiques, on tant Rodríguez com Homs s’han acusat d’incomplir lleis, envair competències i forçar el sistema legal i la constitució.

Enmig d’aquest enfrontament dialèctic, el diputat del PP ha volgut defensar el caràcter ‘profundament democràtic’ del govern espanyol i, sobretot, de la constitució vigent. I ho ha fet retraient, sense esmentar-los directament, la seva actitud als independentistes. ‘Miri si és gran la democràcia espanyola que permet modificar la constitució a partir del consens polític, i miri si és gran que permet hi hagi partits que es presentin amb propostes que no caben en la constitució. A Alemanya, els partits que van contra la constitució estan prohibits; a Espanya, no. Però s’han de complir les lleis’, ha sentenciat.

Rodríguez, a més, ha aprofitat per carregar contra el sobiranisme citant les paraules del president de la Generalitat, Artur Mas, a la sessió de control de dimecres, on va lloar les interconnexions elèctriques amb França perquè ‘Europa no es construeix basant-se en illes energètiques’. ‘Doncs tampoc amb illes polítiques. En els anys que tothom vol estar connectat, vostès ens volen desconnectar’, ha dit Rodríguez al govern.

En la rèplica, Francesc Homs ha aprofitat aquestes declaracions del diputat del PP per carregar, justament contra ells i contra el govern espanyol per la seva actitud recentralitzadora i ‘patrimonialista’. ‘Nosaltres el que volem és aïllar-nos de gent com vostès. Amb tota la rotunditat i cordialitat, li ho dic. Ja que li preocupa aquest tipus de reflexions, de plantejaments com el seu és del què ens en volem aïllar’, ha sentenciat el conseller.

En aquest mateix sentit, Homs ha replicat també al PP que la ‘defensa apassionada’ que fa de la constitució no encaixa massa amb ‘el que diuen i el que fan’. ‘Crec que si la constitució espanyola del 1978 s’hagués de fer avui, vostès no la subscriurien. El títol VIII no hi seria i a més haurien introduït clàusules d’impossibilitat de reforma total. Tinc la convicció que a data d’avui, ni això serien capaços de fer vostès’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any