Les víctimes del franquisme denuncien a Brussel·les la impunitat dels crims de la dictadura

  • La germana de Salvador Puig Antich espera que la queixa serveixi per 'fer pressió' perquè els ex-ministres franquistes imputats siguin extradits

VilaWeb
ACN
03.03.2015 - 19:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les víctimes del franquisme han denunciat la impunitat dels crims de la dictadura aquest dimarts al Parlament Europeu, a Brussel·les, i han demanat que Europa tingui ‘un paper més actiu i compromès’ en aquest àmbit. Als actes hi han participat la germana de Salvador Puig Antich, Merçona Puig Antich, representants de l’associació de denúncia dels nadons robats o de la massacre de treballadors el 3 de març de 1976 a Vitòria, entre d’altres. L’objectiu d’aquesta jornada, impulsada per Esquerra Unida, és mostrar ‘la impunitat del franquisme’, que valoren que encara és vigent a l’estat espanyol, i fer pressió perquè tiri endavant la querella argentina, l’única al món que tracta aquests crims contra la humanitat.

Els actes d’aquest dimarts, que han de servir per ‘mostrar la magnitud de cadascun dels crims comesos’, han comptat també amb la participació d’eurodiputats catalans com Ernest Urtasun (ICV), Josep Maria Terricabras (ERC) o Ernest Maragall (ERC-NeCat) i d’altres com Izaskun Bilbao (PNB) o Josu Juarasti (Bildu). L’advocat de la querella argentina, Carlos Slepoy, que s’ha mostrat convençut que finalment es crearà un context que permetrà ‘realitzar els judicis a Espanya’, també ha estat present durant els actes de la jornada, acompanyat del representant de la Coordinadora estatal de suport a la querella argentina contra els crims del franquisme, Chato Galante. La sueca liberal, Cecilia Wikström, presidenta del Comitè de Peticions, ha recollit aquest migdia la queixa sobre la impunitat dels crims del franquisme.

La germana de Salvador Puig Antich, sentenciat a mort el 2 de març del 1974, espera que aquesta denúncia es tradueixi en ‘una empenteta’ i que Europa faci ‘pressió’ perquè siguin extradits els ministres que estan imputats’, Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina, sogre de l’exministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón. Puig Antich s’ha queixat que ‘Espanya no fa cas al tractat bilateral’ i tampoc a ‘les ordres universals que la jutgessa ha escrit’ amb la querella argentina. Segons Merçona Puig Antich, que a Espanya els crims del franquisme continuïn impunes és ‘un problema de voluntat política’ i de ‘no reconeixement de què va passar’ amb l’assassinat del seu germà. ‘És com si no anés amb ells, no volen reconèixer la quantitat d’injustícies que va rebre la gent’ i tampoc que ‘es van saltar els drets humans’, ha apuntat.

D’altra banda, ha agraït que des d’Europa es posi atenció a aquests casos de la dictadura però ha dit també que, ‘ja que pertanyem a la Unió Europea hagués sigut molt d’agrair’ que les accions de condemna de la impunitat s’haguessin iniciat des de Brussel·les i que no haguessin hagut de marxar a fer justícia a l’Argentina. I, especialment, ‘quan demanen que els estats membres siguin una democràcia’, ha sentenciat.

Merçona Puig Antich ha fet referència també als Premis Dignitat que van ser atorgats a la família a mitjans de gener per la seva tasca ‘constant i decidida per a denunciar la indignitat dels processos polítics del franquisme i per aconseguir la nul·litat del procés del seu germà’ i ha explicat que ‘fa il·lusió que un país reconegui una víctima del franquisme’ perquè sembla que aquest tipus de coses ‘no puguin ser’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any