S’ha mort el periodista i crític musical Jordi Tardà

  • Feia trenta anys que presentava el mític 'Tarda Tardà' a Catalunya Ràdio

VilaWeb
Redacció
01.03.2015 - 11:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista i crític musical Jordi Tardà s’ha mort aquesta matinada a Mataró per causa de problemes respiratoris, segons que ha informat Catalunya Ràdio. Tardà tenia 60 anys i en feia trenta anys que presentava ‘Tarda Tardà‘, el programa radiofònic de rock més veterà d’Europa. També fou el creador de la Fira del Disc del Col·leccionista i impulsor del Museu del Rock de Barcelona.

El passat 1 de febrer, i a través de Facebook, Tardà va agrair les felicitacions pel seu 60è aniversari i va reconèixer que estaria un dies fora de circulació per problemes de salut.

Exclusives mundials al ‘Tarda Tardà’

Durant els 30 anys de programa, el ‘Tarda Tardà’ va explicar grans notícies musicals, com que els Beatles supervivents estaven gravant noves cançons amb una cinta amb la veu de John Lennon, o quan van anunciar que a Freddie Mercury li quedaven poques hores per morir. El ‘Tarda Tardà’ va començar fort aquesta temporada, al setembre, amb una exclusiva mundial: va ser l’únic programa de ràdio al món que va poder ser a l’estudi de gravació del nou disc d’U2 a Niça. “Era un home que estava tocat per una de les coses més importants, la passió per una cosa i la seva passió era el rock, la música”, ha recordat el director de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera, al programa ‘El Suplement’.

“Podia anar arreu del món per poder entrevistar un cantant, un grup, un altre crític musical i així d’aquesta manera poder anar donant forma al seu programa”, ha continuat Riera, que ha assegurat que no es pot explicar la història de l’emissora en l’àmbit musical sense la figura de Jordi Tardà. “Va ajudar a consolidar la idea d’un rock universal i molt proper a través del seu programa”, ha reblat el director de Catalunya Ràdio. Més enllà de la ràdio, Jordi Tardà va ser el creador de la fira del Disc de Col·leccionista -de gran èxit als 90-, impulsor del ja desaparegut Museu del Rock de Barcelona, ubicat al centre comercial les Arenes, i un fan acèrrim del Tintín d’Hergè.

Tardà també havia publicat diversos llibres sobre música: “John Lennon, la biografia d’un geni”, “Paraula de Stone”, “Diari d’un col·leccionista” i “La porta de l’infern”. El crític musical mataroní es referia a si mateix com un “malalt professional” amb “una mala salut de ferro”. Tal com explicava en una entrevista al programa ‘El cafè de la República”, el 1977 un metge li va donar tres mesos de vida. El 1982 va superar un càncer. A principis de febrer, Tardà va agrair a través de Facebook les felicitacions pel seu 60è aniversari i va reconèixer que estaria un dies aturat per problemes de salut.

Entrevista al programa ‘Personal i intransferible’

A la televisió, aquest diumenge a la nit a les 22.35 hores el canal 33 emetrà el programa ‘Personal i intransferible’ dedicat al periodista musical Jordi Tardà. I demà dilluns el programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’ també tractarà la pèrdua de Tardà.

L’últim programa del ‘Tarda Tardà’, emès ahir’, fou dedicat al final de la ronda de presentació del mític disc de Bruce Springsteen ‘Born to run’, el 1975, i en recuperava alguns fragments. Escolteu la primera hora del programa:

I la segona hora:

Més continguts a la xarxa sobre el periodista:

+ Aqui teniu l’enllaç a la pàgina del programa a l’emissora.

+ Gent de paraula: una llarga entrevista amb ell en vídeo a RTVE

+ El Museu del Rock de Jordi Tardà. Vídeo d’El Periódico

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any