Els tretze martiris de Santa Eulàlia, racó a racó

  • La vigília de Santa Eulàlia l’Associació Cultural Joan Amades organitza una visita guiada per conèixer la llegenda de la santa barcelonina

VilaWeb
Redacció
10.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Santa Eulàlia és la co-patrona de Barcelona i, a diferència de la Mercè, té una llegenda hagiogràfica plena de martiris que la vinculen a molts indrets de la ciutat ben reconeixibles avui en dia. Per això la vigília de Santa Eulàlia l’Associació Cultural Joan Amades organitza la ruta eulalienca, una visita nocturna que recorre els punts més destacats de la vida i la mort de la santa. La visita guiada es farà dimecres, 11 de febrer, a les 21.00 i sortirà des de la plaça del Padró per recórrer indrets de Ciutat Vella com ara el pla de la Boqueria o el portal de l’Àngel. 

La llegenda recollida per Joan Amades explica que Eulàlia era una jove cristiana de tretze anys que, al segle IV, va gosar plantar cara a les persecucions religioses empreses per Dioclecià. La seva valentia la va portar a enfrontar-se al governador local Dacià fent ús de la raó i la dialèctica – de fet Eulàlia vol dir ‘la ben parlada’. La jove es va mostrar tan perseverant que les autoritats la van condemnar a mort i, degut al seu atreviment, li van aplicar tants càstigs com anys d’edat tenia. En total van ser tretze martiris esgarrifosos, alguns amb forta càrrega sexual, seguits dels respectius miracles.

En aquest punt comença el periple de la jove Eulàlia per diferents indrets de Barcelona, els que recull la ruta: el carrer de l’Arc de Santa Eulàlia, on hi havia la presó on va ser engarjolada; la baixada de Santa Eulàlia, on se li va aplicar el martiri més cèlebre; la plaça del Pedró on diuen que va ser crucificada i la basílica de Santa Maria del Mar on va ser enterrada en un primer moment. També, per fer-se una idea de com era la Barcelona del segle V, es visitaran restes arqueològiques romans, com ara fragments de la vella muralla de la ciutat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any