Apareixen els primers noms catalans de la ‘llista Falciani’

  • Alfons Godall, Juan de Dios Dexeus, Gustavo Buesa i Dídac Fàbregas surten a la llista

VilaWeb
Redacció
09.02.2015 - 12:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els primers noms de la ‘Llista Falciani’ han començat a aparèixer en les publicacions filtrades a diversos mitjans internacionals. També hi apareixen alguns catalans. L’ex-vice-president del Barça Alfons Godall és un dels que surt a la llista per tenir comptes a la filial suïssa del banc britànic HSBC. Godall tenia un compte d’un màxim de 5,1 milions de dòlars entre el 2006 i el 2007, quan era vice-president del Barça, en un compte a nom de Double Joy Limited, una empresa amb seu a les Illes Verges Britàniques.

Avui mateix, Godall ha parlat d’aquests diners en un piulet:

A la llista Falciani també hi ha l’advocat Juan de Dios Dexeus Trias, germà dels ginecòlegs Santiago Dexeus i José María Dexeus, amb un compte de 924.000 dòlas. L’advocat és també cònsol general de Luxemburg a Barcelona.

També apareixen catalans amb vinculacions polítiques com l’empresari Gustavo Buesa, president del grup GBI i empresari investigat en el cas Xavier Crespo, batlle de Lloret de Mar i diputat de CiU. Buesa apareix com a titular d’un compte amb 2,9 milions de dòlars. Un altre nom: el de l’ex-diputat del PSC Dídac Fàbregas, amb diners sense declarar per valor de 4,8 milions de dòlars repartits en dos comptes.

A més, en la llista difosa avui hi ha també l’empresari barceloní José Mestre Fernández, condemnat a 12 anys per introduir 186 quilos de cocaïna en un contenidor.

Són les dades de l’anomenada llista Falciani, que ha elaborat un grup d’investigació en què han participat The Guardian, Le Monde i El Confidencial, entre més.

Més noms

L’abril del 2013 el diari El País ja va publicar una primera llista de noms de la filtració de Falciani. Aquesta informació es va fer arribar a Hisenda el 2010, i això va permetre un procés de regularització pel qual l’estat va recaptar 260 milions d’euros. El diari va publicar una llista de noms sobre els quals hi havia indicis de delicte fiscal, és a dir, en els casos en què la quantitat suposadament defraudada superava els 120.000 euros. Heus ací alguns dels noms de catalans que hi apareixien.

Manuel Lao, president de la multinacional amb seu a Terrassa CIRSA. A més, també era investigat Juan Lao Hernández, que va fundar i presidir el grup de màquines recreatives Conei després de sortir de l’empresa familiar CIRSA. El seu cas es va arxivar un cop va haver regularitzat el deute que tenia amb hisenda. També fou investigada Ramona Mulinari Florencia, muller de Juan Lao, que va pagar el deute que tenia.

Més informació:

Els noms revelats en la ‘llista Falciani’

La llista Falciani revela milers de milions amagats a Suïssa i empastifa Emilio Botín

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any