El govern espanyol demana a la Generalitat que torni els ‘papers de Salamanca’

  • Diu que "l'obligació de la Generalitat no és custodiar sempre els documents'

VilaWeb
Redacció
20.01.2015 - 11:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou director general de Belles Arts i Arxius i Biblioteques, Miguel Ángel Recio, ha reclamat a la Generalitat que retorni els papers de Salamanca que no han trobat propietari. En una entrevista al diari ‘ABC’, Recio explica que el requeriment del Ministeri de Cultura ‘ha estat molt clar’. ‘Hem demanat la devolució. És veritat que està perfectament digitalitzada la informació, però…’. Aquesta petició, segons Recio, es fa perquè ‘l’obligació’ de la Generalitat, d’acord amb la sentència del TC, ‘no és custodiar per sempre els documents dels qui no s’hagi trobat els seus legítims propietaris’. Recio sentencia que, ara, ‘Catalunya ha de tornar aquesta documentació’, ‘ha passat temps suficient perquè se sol·liciti la tornada dels papers de les associacions extingides, propietaris no trobats o famílies que no vulguin reclamar-los’.

La darrera remesa dels papers espoliats

El 4 de desembre, des de l’Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca, es va enviar, cap a l’Arxiu Nacional de Catalunya, la darrera remesa dels papers de Salamanca. Van ser 238 caixes, 350 llibres, 10 cartells, dues làmines, tres mapes i plànols, quatre banderes, deu pamflets i vuit targetes postals. En aquest darrer enviament, la Generalitat va denunciar que encara faltaven documents i el Ministeri de Cultura va al·legar que només es van remetre els papers amb un propietari clar.

Quinze dies més tard, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va anunciar que els serveis jurídics de la Generalitat estaven perfilant una demanda per reclamar tots els papers per la via judicial, perquè va considerar de ‘lamentable’ que el Ministeri de Cultura no tornés tota la documentació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any