Mas i Junqueras escenifiquen la discòrdia al parlament

  • Junqueras ha demanat si convocaria les eleccions abans de final d'any · Mas li ha respost que només si havien de servir per a fer el referèndum que no s'ha pogut fer

VilaWeb
Redacció
17.12.2014 - 11:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La discòrdia entre Artur Mas i Oriol Junqueras sobre l’avançament de les eleccions s’ha fet evident avui al parlament, en la sessió de control al president de la Generalitat. Per més que tots dos han insistit a dir que veien possible l’acord, ni l’un ni l’altre no s’han mogut de la posició inicial sobre la llista unitària. Junqueras ha demanat a Mas si convocaria les eleccions avançades abans de final d’any, i Mas li ha respost que ho faria tan aviat com tingués la seguretat que servirien per a fer el referèndum sobre la independència.

Heus ací el vídeo amb les intervencions de tots dos:

‘Les eleccions es poden anticipar al primer semestre, clarament abans de les municipals, si serveixen per a fer el referèndum. Això no té res a veure amb els pressupostos’, ha dit Mas. Abans, Junqueras havia fet valer el gest d’ERC de votar contra les esmenes a la totalitat del pressupost presentades pels partits de l’oposició. Però Mas li ha dit que no s’havia de confondre el pressupost amb la convocatòria d’eleccions.

Declaracions contraposades

ERC fa dies que pressiona Mas perquè convoqui les eleccions i es puguin fer a començament de l’any vinent, abans de les municipals del maig. Però ahir al vespre el president de la Generalitat va dir que fins passades les vacances de Nadal no prendria la decisió sobre unes eventuals eleccions plebiscitàries: ‘No ens atabalem ara en aquestes festes assenyalades perquè això hagi de sortir malament. Fins ara ha sortit bé i confio que sortirà bé, però podem passar les festes relaxats, sabent que no gaire més tard s’hauran de trobar les solucions definitives.’

I avui Junqueras, abans de la sessió al parlament, ja havia insistit en una entrevista a TV3 que hi havia pressa per convocar les eleccions. ‘Si tots coincidim que la independència és bona i necessària, si tots coincidim que cal el mandat democràtic per fer-la, ens hem de posar d’acord. ERC està convençuda que hi haurà un acord i que serà molt abans del 19 de gener’, ha dit, fent referència a la data en què es votarà al parlament el pressupost de cada departament; és la data límit, segons ERC, per a negociar.

Junqueras també ha recordat que ara fa un any el conseller de Presidència, Francesc Homs, va dir que l’acord de la data i la pregunta no arribaria fins per Nadal i, en canvi, va arribar dies abans. Junqueras ha dit que no es podia allargar l’agonia autonòmica.

Però no hi ha acord en la manera com fer les eleccions, i això encalla el procés. Ara mateix Mas diu que no està disposat a avançar-les si no hi ha hagut un acord en la línia de la llista unitària que va proposar. Aquesta tensió ha estat ben evident en la sessió parlamentària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any