Els veïns del Moianés decidiran el gener si es constitueixen en comarca

  • En cas d'eleccions avançades al Parlament, probablement s'ajornaria la votació · Ortega s'ha compromès a aplicar els mateixos criteris per al Lluçanès

VilaWeb
VilaWeb
ACN
27.11.2014 - 18:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els veïns dels municipis del Moianès decidiran el mes de gener vinent si es constitueixen en una nova comarca. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha agafat aquest compromís en la reunió que ha mantingut avui al Parlament amb els alcaldes. No serà a través d’una consulta com era la intenció inicial, sinó a través d’un procés participatiu. La Generalitat actuarà, doncs, de la mateixa manera que ho va fer amb el 9-N.

Amb la llei de consultes suspesa parcialment ha optat per fer servir els articles no impugnats. Seran els alcaldes els que convocaran el procés, tot i que comptaran amb el suport del departament de Governació que, entre d’altres, fixarà els criteris i el dia de la votació.

Davant els alcaldes dels municipis del Moianès i dels representants dels grups parlamentaris, Ortega ha adquirit tres compromisos. El primer, en relació a la consulta ciutadana perquè els veïns del deu municipis del Moianès decideixin si volen constituir-se en una nova comarca. Tot i que no ha explicat quin serà el cens, la pregunta i durant quants dies es podrà votar, Ortega sí que ha garantit que el procés participatiu (que no consulta) es farà durant el mes de gener. La setmana que ve Governació facilitarà més detalls sobre aquesta convocatòria que, en tot cas, hauran de fer els alcaldes.



El segon compromís de la vicepresidenta ha estat el de garantir la continuïtat del Consorci del Moianès, que perillava amb l’entrada en vigor de la LRSAL. El 31 de desembre hauria de tancar davant la impossibilitat d’adscriure’s a l’ajuntament de Moià. Ortega ha explicat que, de manera provisional, serà la Diputació de Barcelona la que acollirà el Consorci, fins a la creació definitiva de la comarca.


El tercer compromís és el de tramitar per lectura única la llei de creació de la comarca del Moianés, fet que elimina tots els tràmits parlamentaris i permet l’aprovació definitiva en el mateix Ple en què és presentada.


L’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha celebrat els compromisos d’Ortega, tot i que ha lamentat que la vicepresidenta no hagi concretat els criteris del procés participatiu. ‘Sortim no del tot satisfets perquè voldríem dates concretes, però amb el compromís ferm i rotund de la vicepresidenta entenem que no podem entendre res més que això se salvarà sí o sí i que la comarca del Moianès serà una realitat sí o sí’, ha explicat.

Els compromisos d’Ortega se sustenten en la moció parlamentària que es va aprovar fa algunes setmanes al Parlament. En alguns punts es queda curta -la moció parlava de fer una consulta abans del 31 de desembre- i, en canvi, en altres ha anat més enllà de la pròpia moció, per exemple pel que fa als terminis d’aprovació de la llei (lectura única).

Guiteras ha advertit, però, que en cas de convocatòria anticipada d’eleccions, si el Consorci del Moianès no s’ha pogut adscriure a la Diputació de Barcelona es produiria un greu problema. ‘Ens abocaria al tancament absolut’, ha assenyalat. Per tant, ha remarcat la ‘urgència’ que fa mesos que reclamen els alcaldes dels municipis per resoldre la qüestió. En cas d’eleccions també s’ajornaria molt probablement el procés participatiu.

Tot i que en la reunió d’aquest dijous no hi havia representants dels municipis del Lluçanès, Guiteras ha explicat que Ortega s’ha compromès a aplicar els mateixos criteris per al Lluçanès que els que ha aplicat pel Moianès, fet que farà que els ciutadans d’aquests municipis també puguin decidir si volen constituir-se en una nova comarca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any