L’exili de Kobanê, en un vídeo reportatge en català

  • Us oferim el documental d'Alan Kanjo, un calafellenc d'origen kurd

VilaWeb
Redacció
16.11.2014 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alan Kanjo va néixer a Barcelona i viu a Calafell. El seu pare és kurd, prové de Kobanê, al Kurdistan meridional, assetjat des del setembre per les forces del grup Estat Islàmic. L’Alan va decidir d’anar cap a la frontera amb Turquia per ajudar els kurds i trobar-se amb alguns familiars. Les seves vivències les va anar explicant en directe al bloc de +VilaWeb i ara n’ha publicat un documental en vídeo que podeu veure tot seguit. 

El vídeo es va enregistrar a final de setembre i relata el viatge cap al poble del seu pare, Susan, en una frontera assetjada per l’EI. Hi parlen testimonis que han hagut de deixar casa seva, que expliquen les hores de tiroteigs i bombardaments, quan proven de travessar la frontera fugint del foc. ‘Això s’ha convertit en una guerra, hem de resistir i continuar endavant’, diu a la càmera una noia refugiada. 

En el documental s’ha enregistrat com cauen les bombes de l’EI a pocs metres d’on hi ha l’Alan, acompanyat de l’enviat especial de TV3, Albert Elfa, i el seu càmera. Relata l’arribada a la frontera amb Turquia, ensenya les cues quilomètriques per a travessar-la, amb tot de kurds que volen entrar a Kobanê armats amb pedres. 

Els crits de ‘Visca la resistència’ es combinen amb el drama de l’exili, la desesperació per trobar els familiars i la fatiga dels més menuts. 

‘La imatge em recorda l’èxode de 1991, quan milers de kurds van fugir de Saddam Hussein, però aquesta vegada és el torn del nostre poble’, diu la veu en off de l’Alan. I clou el documental amb un epíleg que no deixa indiferent, un recull d’imatges de Kobanê enregistrades el 2006: ‘Quan caigui, si cau, recordeu com era Kobanê.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any