El govern Fabra consultarà als pares si volen les classes en català o en espanyol

  • STEPV i Escola Valenciana s'oposen a la mesura, que es negociarà avui amb la mesa sectorial

VilaWeb
Redacció
13.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat Valenciana consultarà els pares d’alumnes de primària i infantil d’escoles públiques sobre la llengua bàsica que prefereixen per als fills: català o espanyol. Aquest és un dels punts inclosos en l’ordre que desenvolupa el decret de plurilingüisme i que la Conselleria d’Educació negociarà a partir d’avui amb la mesa sectorial. El sindicat majoritari de l’ensenyament, STEPV, i la federació d’associacions per la llengua Escola Valenciana ja han dit que s’hi oposen.

La consulta als pares es preveu que es faci al gener i servirà de paràmetre per al govern a l’hora de decidir quina és la llengua base del centre escolar. La Conselleria d’Educació remarca que l’última paraula la tindrà l’administració.

El Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) creu que la mesura portarà conflictes i que l’elecció de la llengua d’ensenyament ja es fa durant la matriculació. A més, remarca que es volen consultar tots els pares d’alumnes i no únicament els que matriculen els fills per primera vegada.

‘Forma part de l’arquitectura legislativa de l’estat espanyol i del govern valencià per marginar el català en l’ensenyament’, assenyala STEPV.

Igualment, Escola Valenciana va anunciar ahir que duria a terme ‘accions legals sense precedents’ si la Conselleria d’Educació formalitzava la consulta. L’entitat considera que la consulta contravé els dictàmens del Consell Valencià de Cultura, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de les universitats públiques. Escola Valenciana va anunciar que convocaria accions i que valoraria totes les vies judicials perquè aquesta consulta vulnerava l’article 6.2 de l’estatut d’autonomia.

Més espanyol en els programes en català

En l’ordre que desenvolupa el decret de plurilingüisme s’inclou una disposició addicional que no formava part de l’esborrany inicial i que instarà els centres amb programes d’ensenyament en valencià (PEV) i programes d’immersió lingüística (PIL) a incloure una assignatura no lingüística en espanyol fins als cursos on encara no s’ha implantat el sistema plurilingüe, d’aplicació progressiva. En aquests programes el sistema plurilingüe hi arribarà el curs vinent.

La conselleria justifica aquesta darrera mesura dient que és en compliment de la nova llei educativa espanyola (LOMCE). Però el sindicat STEPV ho considera una ‘interpretació forçadíssima’ i recorda que ja hi ha un calendari d’aplicació del plurilingüisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any