Mas confirma que el govern es farà càrrec de l’organització del 9-N

  • La responsabilitat en el procés de recompte dels vots recaurà en els voluntaris · Les urnes, dins dels instituts

VilaWeb
Redacció
07.11.2014 - 13:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha confirmat a tots els partits i entitats integrants del Pacte Nacional pel Dret de Decidir que serà el govern qui organitzarà el 9-N diumenge, malgrat la suspensió per part del Tribunal Constitucional i les amenaces de representants del govern espanyol. El president del Pacte, Joan Rigol, ha dit que en la seva intervenció inicial en la reunió d’avui, Artur Mas havia dit que ‘anem endavant, ens defensem i apuntalem el 9-N amb el Pacte Nacional’. L’organització va a càrrec del govern, i el dispositiu es reforça gràcies a la implicació de la societat civil.

Això vol dir, segons que ha explicat Joan Rigol, que ‘la part final del procés’, el recompte, anirà a càrrec dels voluntaris. I ha confirmat que el govern ha garantit que hi haurà les urnes dins dels instituts, i no pas fora, i que el govern donarà en tot moment cobertura jurídica a tots els voluntaris que participin en el dispositiu del 9-N.

‘El govern assumeix la seva responsabilitat fins al final, però sabent que en aquest final, els protagonistes són els voluntaris’, ha dit Rigol. S’ha pogut arribar al 9-N, ha continuat, gràcies a un ‘entramat’ format pel Govern, que ha impulsat el procés, les institucions municipals i les entitats i associacions de la societat civil que formen part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

El coordinador del pacte ha assegurat que el ‘clima d’unitat ha estat molt evident’ durant aquesta reunió i que tots els participants han augurat que el 9-N serà un èxit i que no hi haurà ‘cap interrupció’ de la votació. ‘Hem d’estar a l’aguait que no hi hagi coses que pertorbin aquest procés, que alguns no generin por’, ha dit. En aquest sentit, el Govern donarà cobertura als voluntaris si hi ha algun problema jurídic, segons ha apuntat Rigol, que també ha explicat que l’executiu ha garantit que les urnes estaran dins dels instituts.

El pacte també ha constatat ‘un cert abús de poder’ per part del govern espanyol, i ha citat per exemple les cartes que ha enviat la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, a diferents membres del Govern, al món local i als directors dels instituts.

A l’interior de la reunió, els membres del Pacte Nacional han acordat un document amb el que fan ‘una crida als ciutadans a participar en el 9-N, sigui quina sigui l’opció política de cadascú’. El mateix text reafirma que la societat catalana vol ‘participar amb civisme i afirmant els drets democràtics fonamentals i l’enfortiment de la cohesió’.

El document reflecteix també la voluntat dels membres del Pacte Nacional de defensar ‘la nostra llibertat en exercir-la democràticament’ i, alhora, aprofita per ‘agrair i encoratjar els voluntaris que fan possible’ el 9-N. Per últim, es fa públic que tots els membres del Pacte Nacional ‘podran unir-se a la denúncia formulada per càrrecs electes del nostre país a institucions internacionals contra l’Estat espanyol perquè vulnera el dret del poble català a decidir el seu futur polític’.

Notícia relacionada: La Generalitat presenta un recurs de súplica al TC perquè aixequi la suspensió del 9-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any