L’impacte de la suspensió del 9-N en la premsa internacional

  • Mitjans de tot el món publiquen notícies sobre la prohibició de la consulta

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.09.2014 - 22:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La decisió del Tribunal Constitucional espanyol de suspendre la consulta ha estat notícia als principals mitjans internacionals. Televisions com ara la BBC i diaris com Corriere della Sera o Le Monde, entre més, expliquen la suspensió del 9-N a la portada digital. La BBC diu obertament que el tribunal ‘ha actuat a petició del govern espanyol’. I l’edició en paper de l’International New York Times d’avui obre amb la suspensió del 9-N.

‘La justícia espanyola suspèn el referèndum d’independència català’, titula Le Monde. El Corriere della Sera parla ‘d’una crisi sense precedents’ entre Madrid i el govern català. I afegeix que ‘els juristes i els mitjans’ es pregunten ‘fins on arribarà el xoc institucional’, una situació que considera que ‘no té precedents en la democràcia espanyola’. Le Monde també posa èmfasi en la sorprenent velocitat amb què ha actuat el tribunal, quan fa poques hores que el president espanyol, Mariano Rajoy, havia anunciat el recurs i havia titllat la consulta del 9-N de ‘demagògica i antidemocràtica’.

L’agència Reuters també destaca la rapidesa del Constitucional, que ha pres la decisió després d’una ‘reunió d’emergència d’una hora’. 

Le Figaro parla de l’ampli suport a la independència

El diari francès Le Figaro és un dels mitjans internacionals que dóna més detalls sobre la situació. Explica que Catalunya ‘té la seva pròpia llengua i cultura i el desig d’independència hi té un ampli suport’. Afegeix que els sondatges indiquen que ‘una gran majoria dels catalans és favorable a l’organització d’un referèndum’.

Així mateix, informa que, coincidint amb la suspensió de la consulta, el govern català ha presentat el ‘Llibre blanc’ de la independència ‘detallant les mesures que prendria Catalunya’ en cas d’assolir la independència. ‘El document aborda en divuit capítols temes variats com ara la defensa, la seguretat social, les relacions comercials, la viabilitat financera d’un estat català independent i també la integració en la Unió Europea i la comunitat internacional’, explica el rotatiu.

>

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any