La consulta del 9-N surt reforçada del debat de política general

  • La resolució de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP ha obtingut 89 vots a favor i 44 en contra · Marina Geli i Núria Ventura han trencat la disciplina de vot

VilaWeb
ACN
18.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya va aprovar ahir de dur a terme la consulta del 9 de novembre amb ‘totes les garanties democràtiques i de participació possibles’. Ho van avalar CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP, el diputat no adscrit Joan Ignasi Elena i les socialistes Marina Geli i Núria Ventura, que van tornar a trencar la disciplina de vot del seu grup. Van votar contra el text PSC, PP i Ciutadans. La resolució també insta el president de la Generalitat a convocar la consulta ‘d’acord amb els marcs legals’, sense concretar-los. Així mateix, reclama que el ple del parlament sigui consultat quan les circumstàncies del procés ho requereixin.

Els quatre grups reclamen al govern que prengui ‘totes les resolucions oportunes’ i destini ‘tots els recursos i mitjans tècnics i humans necessaris perquè la consulta es dugui a terme amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles’. El text, a més, explicita el contingut de la pregunta doble acordada el 12 de desembre de l’any passat.

També recorda que el poble de Catalunya va expressar ‘d’una manera molt clara’ la voluntat de decidir lliurement el seu futur, i manifesta que actua ‘en tot aquest procés amb plena lleialtat i en consonància amb aquest mandat, igual que el president i el govern’. La resolució també fa referència a la declaració de sobirania aprovada el 23 de general del 2013 i remarca que manté ‘tota la seva vigència política’. De fet, subratlla que el procés s’ha de continuar regint pels principis vigents que va establir aquella declaració.

Els quatre grups també han volgut fer referència al fet que el Consell de Garanties Estatutàries dictaminés que tots els articles de la llei de consultes eren constitucionals i estatutaris. I recorden la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre la declaració de sobirania. Tots aquests elements –diuen– posen de manifest que hi ha arguments jurídics per a convocar la consulta ‘amb tota la fonamentació jurídica necessària, ja que reconeixen de manera explícita el principi democràtic’.

El text aprovat també conté una congratulació perquè aquesta voluntat majoritària del poble d’exercir el dret de decidir s’hagi expressat d’una manera ‘cívica i multitudinària’ any rere any, també amb la V d’enguany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any