El govern espanyol enterra la tercera via abans de la reunió Mas-Rajoy

  • 'No hi podem fer res', diu Sáenz de Santamaría sobre el referèndum

VilaWeb
Redacció
25.07.2014 - 16:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no té cap intenció de cedir en relació amb la consulta del 9 de novembre en la reunió amb Artur Mas. No només no s’obrirà a discutir la possibilitat de fer-la, sinó que ni tan sols plantejarà cap mena d’alternativa política a Catalunya. Això, si tenim en compte les declaracions d’avui de la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha dit en conferència de premsa que l’anomenada tercera via no té concreció ni consens sobre quina forma hauria de prendre. ‘Una cosa és fer discursos’, ha dit. I s’ha demanat: ‘Ofereix cap mena de garantia de viabilitat els que proposen la tercera via respecte al seu resultat final? Cal anar amb compte amb les expectatives.’

Pel que fa a la tercera via, ha recordat que al congrés hi ha grups que aposten per un estat federal, d’altres que volen recuperar competències de les comunitats, alguns que reclamen un estat federal i altres que volen un estat lliure associat. Convé, al seu parer, parlar de la ‘viabilitat’ d’aquestes vies tenint en compte que no hi ha un consens al voltant de cap d’aquestes alternatives, perquè ‘una cosa és fer discursos, i el paper aguanta bastant’.

En aquest punt, Sáenz de Santamaría ha avisat que cal tenir en compte el consens no només d’una part d’Espanya, sinó de la seva totalitat.

Sobre la negativa al referèndum ha dit: ‘Si el pla que té [Artur Mas] és fer aquest referèndum, el president del govern [espanyol] només pot dir una cosa, la que diu la constitució i la que han recordat les corts i el Tribunal Constitucional. En això no hi podem fer res’, ha reblat en roda de premsa després de la reunió del Consell Ministres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any