La fi de Caixa Catalunya, la fi del model de caixes del país

  • Repàs del procés de fusions i vendes que han liquidat el sistema de caixes

VilaWeb
Redacció
23.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La compra de Catalunya Banc per part del BBVA ha estat l’últim cas de reestructuració d’una entitat financera, en un procés que ha dinamitat el model de caixes. Un procés que ha fet que la majoria de centres de decisió financera s’hagin traslladat a Madrid i que hagin acabat a mans de grans bancs. En el procés de compra de Catalunya Banc han desaparegut Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa. El BBVA mateix va acabat absorbint Unnim, la fusió de Caixa Terrassa, Caixa Sabadell i Caixa Manlleu. I hi ha uns quants casos més de caixes d’estalvis que han acabat desapareixent en el trencament del sistema financer del nostre país.

Catalunya Banc té l’origen a Caixa Catalunya, una entitat fundada l’any 1926 i que va arribar a ser la tercera més gran de l’estat espanyol, darrere de La Caixa i Caja Madrid. Durant la bombolla immobiliària, l’entitat va optar per una política agressiva en aquest mercat, però amb la crisi econòmica va començar el camí de la dissolució. El 2009 el govern espanyol va aprovar el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i el mateix any Caixa Catalunya va encapçalar una de les primeres fusions de caixes, en què va absorbir Caixa Tarragona i Caixa Manresa. La marca comercial que en va resultar va ser Catalunya Caixa.

A mitjan any 2011, Catalunya Caixa va crear Catalunya Banc per vehicular la seva activitat financera i l’octubre del mateix any va ser intervinguda pel Banc d’Espanya. Aleshores començà un procés de subhasta que no s’ha resolt fins ara.

L’absorció de Catalunya Banc pel BBVA és el pas final de la desaparició de tres caixes d’estalvis catalanes –Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa–, però no són pas les úniques entitats financeres que s’han diluït aquests darrers anys al nostre país. El BBVA mateix va comprar Unnim per un sol euro el març del 2013. Unnim era el resultat de la fusió de Caixa Terrassa, Caixa Sabadell i Caixa Manlleu.

Més fusions

El Banc Sabadell ha acabat absorbint unes quantes entitats: es va quedar la CAM el 2012 i Caixa Penedès el 2013. Prèviament, ja s’havia adjudicat el Banc Mare Nostrum, un banc que es va formar el 2010 agrupant Sa Nostra i dues entitats espanyoles (Caja Murcia i Caja Granada).

Una altra entitat que ha desaparegut és Caixa Girona. La Caixa la va absorbir el 2010 i el 2011 va fundar Caixabank. 

Per una altra banda, Caixa Laietana, juntament amb Bancaixa, Caja Madrid, Caja Insular de Canarias, Caja Rioja, Caja Ávila i Caja Segovia, es van fusionar sota la marca Bankia. És l’única entitat nacionalitzada que queda i resta pendent de subhastar.

Només hi ha dues entitats que han sobreviscut a l’extinció del model de caixes imposat per l’estat espanyol: Caixa Pollença i Caixa Ontinyent. Són petites, però no s’han fusionat, no han demanat diners al FROB ni han esdevingut banc. La clau: un volum de negoci reduït i concentrat al territori propi, una morositat baixa i taxes de solvència superiors a la mitjana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any