El Parlament Europeu escull president

  • Pablo Iglesias, de Podem, serà elegit probablement vice-president de la cambra

VilaWeb
Redacció
01.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui s’escollirà el president del Parlament Europeu, els catorze vice-presidents i els cinc qüestors, que conformen la mesa de la institució. Aquest serà l’eix central de la sessió de la vuitena legislatura del Parlament Europeu. Ara com ara el Partit Popular europeu no ha presentat pas cap candidat i, per tant, tot indica que donaran suport a Martin Schulz, el candidat socialista que ja presideix la cambra des del 2012. Els dos grans grups de la cambra, populars i socialistes, han perdut escons respecte de la legislatura anterior, però sumen majoria absoluta.

El president del parlament en funcions, l’italià Gianni Pittella (S&D), presidirà la sessió plenària fins a l’elecció del nou president, d’acord amb el reglament de la cambra. Els candidats faran una declaració de cinc minuts abans de la votació. Les candidatures tan sols poden ser presentades per un grup polític o per un mínim de quaranta diputats. A hores d’ara, els candidats que s’hi presenten són Martin Schulz (S&D, Alemanya), Syed Kamall (CRE, Regne Unit), Pablo Iglesias (GUE-NGL, Espanya) i Ulrike Lunacek (Verds-ALE, Àustria). La presidència del parlament dura dos anys i mig.

D’una altra banda, demà el primer ministre grec, Antonis Samaras, s’adreçarà a l’hemicicle al matí per presentar les conclusions de la presidència grega del Consell Europeu. Demà a la tarda, serà el primer ministre italià, Matteo Renzi, qui hi presentarà les prioritats de la presidència italiana. Dijous els eurodiputats votaran la composició de les comissions parlamentàries.

Guia per a entendre els grups del Parlament Europeu

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any