L’Arxiu del Regne de València exhibirà el testament d’Ausiàs March

  • L'exposició forma part de la mostra 'Tresors de l'Arxiu del Regne' que dóna a conèixer els documents més representatius dels fons cada dos mesos

VilaWeb
VilaWeb
ACN
25.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Arxiu del Regne de València exposarà el testament que el poeta Ausiàs March va escriure l’any 1458 en sentir-se malalt i pròxim a la mort, segons que ha anunciat la conselleria de Cultura a través d’una nota de premsa. El testament forma part de la sèrie d’exposicions divulgatives que amb el títol de ‘Tresors de l’Arxiu del Regne‘ donen a conèixer als ciutadans els documents més representatius dels fons de l’arxiu amb mostres que se celebren de manera puntual cada dos mesos, continua la nota. L’Arxiu del Regne de València està considerat un dels millor d’Europa pels seus fons i continuïtat de les sèries documentals que conserva, segons que ha informat la Generalitat Valenciana.

Considerat un dels poetes més importants del Segle d’Or, Ausiàs March té una obra composta per 143 poesies, on glosa l’amor, el dolor, la mort, el pecat, la virtut, de la seva relació amb Déu, de qüestions reals i personals que reflecteixen l’evolució moral de l’autor . Cavaller i poeta, va néixer a la ciutat de València l’any 1400 i va morir a la mateixa ciutat el 3 de març de 1459.

Va començar a escriure cap a 1430. En 1439, ja amb quaranta anys, es va casar amb Isabel Martorell, germana de Joanot Martorell, autor de ‘Tirant lo Blanch’, que va morir aquest mateix any.

El 29 d’octubre de 1458, sentint-se malalt, va dictar testament davant el notari Berenguer Cardona. En el testament dóna instruccions d’on vol ser enterrat … ‘la qual sepultura elegesch en el cementeri de la Seu de València, en els vas de la capella dels March, a la claustra de la Seu prop el Capítol’.

També nomena marmessor i hereu Jofre de Blanes, familiar de la seva estimada segona esposa. Aquest testament no va arribar a ser publicat, com apunta el mateix notari en una nota marginal.

El poeta va redactar un altre el 4 de novembre de 1458, amb modificacions poc notables i que es conserva a l’Arxiu Ducal de Medinaceli a Sevilla.

Ausiàs March va morir el 3 de març de l’any 1459 a València, el mateix dia que va dictar un codicil amb canvis menors i deixant quatre fills, cap legítim. Va ser enterrat a la catedral de València, on es pot veure la seva llosa sepulcral, prop de la capella del Sant Calze.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any