La primera Nit per la Recerca recull 49.300 euros per la lluita contra la sida

  • Es destinaran a la Càtedra de la Sida que dirigeix el Dr. Bonaventura Clotet de la UVic-UCC

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.06.2014 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fundació Lluita Contra la Sida, la Universitat de Vic-UCC i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa han organitzat aquest dijous la primera Nit per a la Recerca a la Catalunya Central. El restaurant el Serrat del Figaró, del xef Nandu Juvany, ha ofert un sopar per a 240 comensals que ha comptat amb personalitats del món econòmic, polític i cultural de la comarca i de Catalunya. En total s’han recaptat 49.300 euros que aniran en benefici de la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la UVic-UCC, dirigida pel Dr. Bonaventura Clotet. Segons ha explicat el director, els fons es destinaran a donar un impuls a la recerca de vacunes preventives i terapèutiques perquè acabin amb la malaltia.

Els 49.300 euros recaptats amb la primera Nit per a la Recerca a la Catalunya Central aniran directament a l’estudi del microbioma i l’envelliment que duen a terme els investigadors de la UVic-UCC implicats en la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades que dirigeix el Dr. Bonaventura Clotet.

El director ha explicat que ja han aconseguit avenços importants pel que fa a les vacunes preventives i terapèutiques, una troballa, aquesta darrera, que lluitarà contra l’envelliment accelerat dels pacients de Sida. Gràcies a aquestes millores en la investigació i amb l’horitzó fixat en trobar una cura a la malaltia, el professor vol que la UVic-UCC s’acabi convertint en el “Harvard català”.

Cada 10 segons s’infecta una persona de Sida al món, ha dit el professor durant la seva intervenció al sopar. És per això que Clotet ha remarcat que “si podem avançar en la vacuna, acabarem amb l’epidèmia que representa la malaltia”. Una altra de les qüestions que ha volgut fer palesa el doctor, és que avui dia els joves pensen que la malaltia ja no els afecta, “però sabem que això no és així”.

En la seva lluita contra la Sida, Clotet ha destacat que el fet que no s’aconsegueixi un antídot efectiu és una qüestió “simplement econòmica”. En sis anys, ha assenyalat, hi han destinat 15 MEUR, “mentre que en d’altres països del món hi han de posar un zero o dos a darrera la xifra”, i tot i això no han arribat al mateix punt de la investigació.

Per la seva banda, el conseller de la Presidència, el taradallenc Francesc Homs, ha assenyalat que el Dr. Bonaventura Clotet simbolitza el binomi entre “solidaritat i ciència”. A més, la manera amb què treballen el professor i el seu equip, amb pocs recursos, “representa la manera de fer dels catalans”.

Per Homs, el país, amb personatges com Clotet, està disposat a jugar “al primer nivell” dins el camp de la ciència mundial. El conseller s’ha lamentat que Catalunya no disposi de més recursos, ni pugui gestionar els propis, “perquè si administréssim els nostres propis diners encara es podria fer molt més”, ha sentenciat.

El sopar ha anat a càrrec del xef Nandu Jubany i tenia un cost de 250 euros per persona. Les empreses Bonpreu i Provetsa, principals patrocinadors, però també altres companyies del territori han realitzat aportacions més generoses. També s’ha obert un compte corrent per a tothom qui vulgui fer donatius. La intenció és que les següents edicions es facin a la Garrotxa i el Bages.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any