El setantè aniversari del Dia D, en quinze webs

  • Avui fa setanta anys de l'històric desembarcament aliat a les costes de Normandia durant la Segona Guerra Mundial, el començament de la fi del nazisme

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una vintena de caps d’estat i de govern encapçalen avui a les platges de Normandia els actes de commemoració del setantè aniversari del desembarcament de tropes aliades, en plena Segona Guerra Mundial, a la França ocupada pels nazis. Aquell Dia D, saldat amb la mort de no pas menys de quinze mil soldats (principalment nord-americans), va obrir la porta a l’alliberament de París i a la caiguda, un any després, del règim d’Adolf Hitler. Internet ofereix una gran quantitat de recursos dedicats al desembarcament més gran de la història.

–Web oficial del setantè aniversari de la batalla de Normandia, impulsada pel Ministeri de Defensa francès.

–El mateix ministeri disposa d’una web sobre el setantè aniversari de l’alliberament de França i de la victòria sobre el nazisme,

–Llista dels nombrosos museus, especialment de Normandia, dedicats al desembarcament.

–Arran de les intervencions militars nord-americanes per tot el planeta, el govern dels EUA disposa de memorials i cementiris de soldats caiguts en molts països. A Normandia n’hi ha un dels més importants, en un terreny concedit a perpetuïtat pel govern francès als EUA.

–També hi ha un memorial dels caiguts aliats el Dia-D a Bedford (Virgínia).

–El National D-Day Museum de Nova Orleans, entre molts més materials, proposa una cronologia interactiva de la Segona Guerra Mundial i també sobre el Dia D, que introdueix els usuaris en tots els detalls de la invasió de les platges de Normandia.

–La BBC resumeix en aquest dossier especial la història de la Segona Guerra Mundial, amb un apartat especial al Dia D.

Mapa del macrodesembarcament aliat durant el 6 de juny de 1944.

–The Guardian ha preparat un àlbum interactiu per a comparar fotografies dels indrets del Dia D l’any 1944 i ara. Una idea semblant segueix aquest article del Globe and Mail.

–A D-Day, Normandy and Beyond s’apleguen relats personals de veterans de la Segona Guerra Mundial.

D-Day to Victory és un viatge interactiu per la batalla.

–El National WWII Museum de Londres aplega en aquesta secció molta informació i documentació relacionada amb el desembarcament de Normandia, en el marc de l’operació Overlord.

–El Royal Albert Hall de Londres s’afegeix avui a la commemoració del setantè aniversari del desembarcament de Normandia amb un concert especial al vespre que també es podrà seguir per la BBC i en cinemes de tota la Gran Bretanya.

–El programa ‘En guàrdia’ de Catalunya Ràdio va dedicar l’any passat un capítol al decisiu desembarcament de Normandia.

–En l’operació Overlord aliada per a envair França des de Normandia, hi va tenir un pes important l’espia català Joan Pujol, ‘Garbo‘. Com a doble agent, la informació falsa que va proporcionar a Alemanya va ajudar a convèncer Adolf Hitler que l’atac principal seria més tard i en un altre lloc, cosa que va reduir les tropes alemanyes presents a la zona del desembarcament. La seva història s’ha explicat en reportatges periodístics, uns quants llibres, programes de ràdio, documentals i també en aquesta entrevista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any