Dimiteix Manel Prat com a cap dels mossos d’esquadra

  • Diu que és per motius estrictament personals i ho desvincula del cas Ester Quintana

VilaWeb
Redacció
27.05.2014 - 20:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Manel Prat ha presentat la dimissió de director general dels mossos d’esquadra al president Artur Mas i al conseller d’Interior, Ramon Espadaler. Prat va ser nomenat pel conseller Felip Puig el 2011. Des d’aleshores, la seva gestió ha estat criticada arran de diversos casos, especialment pel desallotjament de l’acampada d’indignats a la plaça de Catalunya el maig del 2011 i pel cas d’Ester Quintana, la dona que va perdre un ull per un impacte durant la vaga general del novembre del 2012. Tanmateix, Prat ha negat que la dimissió tingués res a veure amb el cas de Quintana i ha assegurat que era per motius estrictament personals.

La dimissió l’ha anunciada en una compareixença sense preguntes a la seu de la comissaria de les Corts. Prat ha demanat disculpes a tothom qui s’hagués pogut trobat perjudicat per alguna de les seves decisions. 

Ha al·legat motius ‘estrictament personals’ i ha explicat que no veia ‘més recorregut professional’ en aquest càrrec de ‘difícil i complexa responsabilitat’. Ha assegurat que, com a director dels mossos, havia treballat amb ‘absoluta lleialtat’ envers els superiors i que havia estat un ‘gran i immens honor’ exercir aquest càrrec. També ha dit que se n’anava amb serenitat i amb el convenciment que el cos dels mossos d’esquadra estava més ben preparat per a respondre a les necessitats que li reclamava la societat. 

Cas Ester Quintana

Temps enrere va dir que dimitiria si es demostrava que Quintana havia perdut l’ull per l’impacte d’una bala de goma, però ha negat que s’hagués demostrat, tot i que fou la conclusió del jutge d’instrucció que porta el cas: ‘No he faltat mai a la meva paraula i el meu compromís. Sobre el cas Quintana, vaig dir –i ho torno a deixar clar públicament– que si en algun moment apareixia una prova fefaent (referint-me a imatges) que demostrés que la lesió havia estat causada per una pilota de goma, plegaria immediatament. I no som en aquesta situació. No plego per aquest motiu. Aquell dia, i m’hi refermo amb més contundència que mai, no es va disparar cap pilota de goma’, ha dit.

Quant a l’última interlocutòria del jutge, ha dit que incloïa la possibilitat que Quintana hagués perdut l’ull per una bala de goma, però que el cas encara era en fase d’instrucció i ‘no s’havien tingut en compte totes les aportacions fetes per part d’Interior’. En aquest sentit, s’ha mostrat ‘absolutament convençut’ que s’aclariria qui havia estat el responsable de la lesió de Quintana i que els mossos encausats foren absolts. 

‘Considero que en aquest cas, i en tants altres, s’ha buscat més la venjança per interessos diversos que l’esclariment de la veritat, i per tant de la justícia, a qui tothom té dret, fins i tot i els mossos que compleixen el seu deure’, ha dit.

Prat ha afegit que creia ‘més que mai en la política’ i que els cossos policíacs havien de ser dirigits per polítics. En aquest sentit, ha remarcat el ‘moment crucial’ que viu Catalunya i ha encoratjat els partits a fer una ‘reflexió profunda’: ‘Cal trobar mínims comuns denominadors que permetin de desenvolupar aquestes difícils responsabilitats amb consens.’ També ha recordat que la majoria de partits havien estat responsables de la gestió de la seguretat i sabien ‘el pa que s’hi dóna’. Segons ell, per ‘esdevenir un país normal i garants de veritat, cal afrontar també aquestes reptes, de vegades incòmodes, amb una mica més de valentia i menys mesquinesa’.

Els partits de l’oposició han demanat més d’una vegada la dimissió de Prat com a director general de la policia. De fet, demà es farà el ple del parlament en què s’havia de votar la destitució de Prat, arran d’una esmena d’ICV-EUiA en una moció d’ERC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any