Alfred Bosch: ‘M’inspira la “junquerització” de Barcelona’

  • El portaveu d'ERC al congrés espanyol anuncia la seva candidatura per a encapçalar la llista de les municipals de Barcelona

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
27.05.2014 - 10:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Anuncio que em poso al servei dels militants i amics d’ERC per presentar-me de candidat a les eleccions municipals de Barcelona l’any que ve. La meva proposta és de renovació, perquè per canviar la ciutat primer hem de canviar nosaltres.’ Amb aquestes paraules, el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al congrés espanyol, Alfred Bosch, anuncia en aquesta entrevista a VilaWeb la candidatura per a encapçalar la llista republicana a les eleccions municipals del 2015 a la capital catalana. Bosch ho ha explicat aquest matí en una conferència de premsa a la plaça de la Mercè. Encara no s’han anunciat més candidats, però el regidor Jordi Portabella i el diputat al parlament Oriol Amorós estudien si també es presentaran a les primàries del partit.

La federació de Barcelona d’ERC farà demà un congrés per a aprovar el calendari del procés de primàries en què s’escollirà el candidat a les municipals de la primavera de l’any que ve, a més del reglament d’aquest procés, que és previst que quedi tancat a principi de juliol.

Per què us oferiu a ser el candidat d’ERC a les eleccions a l’Ajuntament Barcelona?
—Em poso al servei dels militants i amics d’ERC per presentar-me de candidat a les eleccions municipals de Barcelona l’any que ve. La meva proposta és de renovació, perquè per canviar la ciutat primer hem de canviar nosaltres. Cal una renovació de la candidatura per a ser creïbles en el nostre projecte de caràcter social, alternatiu a la proposta de Xavier Trias. A Barcelona, cada vegada hi ha més desigualtats, més desocupació, més pobresa, rendes més baixes, i l’esperança de vida difereix molt segons el nivell econòmic.

I com es recondueix aquesta situació?
—Ara tenim la Barcelona dels grans esdeveniments i la Barcelona del lleure. Molt bé, això hi ha de ser. Però Barcelona no pot ser tan sols això. Hem de reconstruir la Barcelona pencaire de gent que es lleva d’hora. Una Barcelona treballadora de caire industrial –amb indústries no contaminants– que no depengui dels grans esdeveniments per evolucionar. Barcelona no és tan sols una marca. És una ciutat treballadora.

El resultat de les europees us anima a pensar en una victòria a les municipals?
—Bé, no es pot extrapolar directament el resultat de diumenge en un hipotètic resultat municipal. Aquesta projecció automàtica seria un error. El resultat ens dóna esperança, això sí. Ens diu que el canvi és possible, però que cal treballar de valent per explicar la proposta que tenim per a Barcelona.

Què en diu Jordi Portabella, de la vostra intenció?
—Hi he parlat darrerament, amb Portabella. Si podem fer una candidatura de consens, serà perfecte. Si no, anirem a votar en unes primàries. I votar és democràcia i tots els militants d’ERC estan encantats de votar sempre que poden. No em consta que ningú més hagi expressat la voluntat de presentar-se a unes primàries. Però si hi ha més candidats, serà un honor debatre-hi, perquè l’ambient i la camaraderia són molt bons. Jo tinc molt clar que no m’ofereixo com a alternativa a Portabella, sinó a Xavier Trias.

Teniu un equip o una candidatura definida?
—Tinc un equip de molta gent amb qui fa temps que treballem. I hem anat preparant un programa nou i renovat de propostes per a la ciutat. Ens inspira la ‘junquerització’ de Barcelona. És a dir, aquest procés de renovació que ell ha encapçalat dins el partit i a bona part del país.

Teniu el seu suport?
—Jo no hauria fet aquest pas contra l’opinió d’Oriol Junqueras i Marta Rovira. Ells veuen bé que hi hagi propostes de debat i dinamisme dins d’ERC. De fet, sóc jo qui els dono suport a ells en aquest procés de renovació que han fet dins el partit i al país.

Deixareu l’escó del congrés si sou escollit?
—Si finalment sóc candidat d’ERC, no deixaré l’escó a mitja legislatura fins que no hagi obtingut l’acta de regidor de Barcelona. Mentrestant, ens interessa l’altaveu que ens pot oferir el fet de ser portaveu al congrés espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any