Avalots al final de la manifestació pel desallotjament de Can Vies

  • Un petit grup d'encaputxats ha llançat pedres i ampolles i ha bolcat contenidors · Els mossos han carregat contra els autors dels aldarulls

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.05.2014 - 21:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La manifestació pel desallotjament de Can Vies s’ha desconvocat formalment poc abans de les nou del vespre a la cruïlla del carrer d’Antoni Campmany amb la carretera de Sants, a Barcelona. Immediatament després hi ha hagut els primers incidents. Un petit grup d’encaputxats ha començat a llançar pedres i ampolles i a bolcar contenidors, a banda de malmetre aparadors. També han atacat una unitat mòbil de TV3 (com es pot veure a la fotografia) i han llançat objectes contra periodistes. Arran d’això, els mossos d’esquadra han carregat contra el grup. La manifestació era per a protestar contra el desallotjament dels ocupants de l’edifici Can Vies, que s’ha fet aquest migdia.

Abans dels avalots, unes cinc-centes persones s’havien manifestat a l’entorn de la plaça de Sants, amb el lema ‘No passaran. Som can Vies’. El desplegament policíac era poc visible, tot i que l’helicòpter que ha vigilat la zona durant tot el dia sobrevolava la marxa.

Tensió i càrregues dels mossos en el desallotjament

Can Vies, l’edifici del barri de Sants ocupat des fa disset anys, ha estat desallotjat aquest matí, i a primera hora de la tarda hi ha hagut moments de tensió.

D’ençà que ha començat el desallotjament, poc després de la una del migdia, veïns i simpatitzants del centre ocupat s’han anat concentrant a la plaça de Sants. Els mossos i la guàrdia urbana han tallat gairebé tota la carretera de Sants i l’avinguda d’Antoni Capmany. Una escola i un hostal molt propers al centre social ocupat han estat envoltats pels policies, que havien d’acompanyar clients i escolars per entrar i sortir.

Cada vegada que un dels ocupants eixia de Can Vies era rebut amb aplaudiments i abraçades. Al migdia, s’ha preparat una paella per als concentrats i semblava que els ànims s’havien relaxat tot esperant la manifestació del vespre. Però algunes empentes amb una pancarta a primera línia del cordó policíac han escalfat l’ambient.

Més tard ha arribat un camió que pretenia entrar al perímetre policíac per portar o endur-se objectes de la casa, cosa que ha estat impedida per alguns manifestants. I finalment, la grua-ploma que havia servit als mossos per a entrar a la torre de l’edifici ocupat ha estat carregada a un camió de grans dimensions i pretenia sortir. Quan els manifestants han volgut impedir-ho, desenes de mossos han eixamplat el perímetre de seguretat per permetre la sortida del camió, cosa que ha fet que hi hagués més empentes i insults, que es llancessin objectes contra vehicles policíacs i que els antiavalots clavessin cops de porra.

Finalment, el camió, després de ser escortat uns quants centenars de metres, ha pogut marxar del lloc i els ànims s’han tornat a calmar.

A les sis de la tarda només quedava un dels dotze ocupants de l’edifici. S’havia amagat al soterrani, i la policia ha tingut moltes dificultats per a localitzar-lo. Dels altres onze desallotjats, cap no ha necessitat assistència mèdica i tan sols han estat identificats per la policia per ordre judicial. Poc després de les set de la tarda, els mossos han enllestit la feina.

Ja s’ha començat a treballar per impedir que l’edifici torni a ser ocupat, segons Transports Metropolitans de Barcelona, propietari de l’immoble.

Aquest és un vídeo del començament del desallotjament:

El líder d’ICV-EUiA a Barcelona, Ricard Gomà, Esquerra Republicana de Sants-Montjuïc, la Candidatura d’Unitat Popular i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona han criticat el desallotjament.

Fa pocs dies l’Ajuntament de Barcelona i els ocupants van suspendre les converses: els ocupants demanaven que es retirés l’ordre de desallotjament però l’ajuntament s’hi va negar.

A les 20.00 del vespre hi ha convocada una manifestació per protestar contra el desallotjament a la Plaça Joan Peiró de Sants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any