Escola Valenciana i STEPV també fan una tancada

  • A les seves seus · En solidaritat amb els pares i mestres que han passat la nit a les escoles

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes d’escoles del País Valencià han allotjat aquesta nit mestres i pares, que s’hi han tancat i s’hi han quedat a dormir. Ha estat un acte de protesta contra l’eliminació d’unitats en l’escola pública i en català. En solidaritat amb aquests centres, els membres d’Escola Valenciana i STEPV també han fet una tancada simbòlica i han passat la nit a les seus respectives.

Ja fa setmanes que pares i mestres de dos centres d’Ontinyent (Martínez Valls i Bonvista) i un d’Alaquàs (el Ciutat de Cremona) hi dormen cada nit. I ara s’han afegit a la protesta desenes d’escoles de totes les comarques en un tancament coordinat, que ha rebut el suport de tota la comunitat educativa. És la primera experiència de tancaments coordinat però podria no ser l’última, perquè tant els centres com les entitats i sindicats que hi donen suport han manifestat que podria repetir-se.

Un d’aquest centres ha estat el CP Ramiro Jover de València. Un dels pares d’alumnes, Emili Xavier Messeguer, ha explicat a l’ACN que aquest ‘és el primer dijous de lluita de molts els que vindran fins que aconseguim l’objectiu’. Messeguer ha explicat que aquest centre està afectat per la supressió d’una aula d’infantil en català i que no podrà matricular la seva filla en aquest centre.

La presidenta de l’AMPA del centre, Tania Navarro, ha explicat al seu torn que la demanda d’ensenyament en català al barri és molt alta i ha posat el seu exemple. Navarro és castellanoparlant i ha dit que vol que el seu fill aprengui català perquè a ella li hagués agradat expressar-se millor en la nostra llengua i perquè vol que el seu fill tingui més oportunitats.

‘No acceptarem cap supressió que no estigui justificada’, adverteix Escola Valenciana

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha explicat als mitjans abans d’iniciar el tancament a la seu de l’entitat que el govern valencià ‘ha creat un enfrontament entre línies en valencià i castellà que no existia’ i ha dit que s’ha de mantenir les línies en valencià allà on hi hagi demanda.En relació amb l’arranjament, Moreno ha dit que cada comarca i territori té un context diferent i que s’ha de tenir present. ‘No acceptarem cap supressió que no estigui justificada’, ha advertit.

Les Corts Valencianes voten en contra de anul·lar l’arranjament

Aquest mateix dijous les Corts Valencianes, amb majoria absoluta del PP, han refusat una proposició no de llei formulada pel grup Compromís per anul·lar l’arranjament escolar de la conselleria d’Educació, que preveu eliminar un mínim de 74 unitats educatives en valencià.

Escola Valenciana també va presentar un recurs contenciós administratiu aquesta setmana reclamant l’anul·lació d’aquest arranjament. La federació d’entitats per la llengua denuncia que la conselleria d’Educació vol suprimir la línia de català a col·legis amb doble línia que havien de decidir en consell escolar quina línia suprimien i havien optat per la de castellà.

Dissabte, gran mobilització a València

A banda els tancaments, les protestes i mobilitzacions no s’aturen. Avui es fa la Trobada d’Escola Valenciana de secundària i batxillerat de l’Alacantí i dissabte la Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida a Bèlgida. Són dues ‘expressions de defensa i dignificació de la nostra escola’, diu l’entitat. També dissabte es faran les marxes ‘per l’escola pública i en valencià’ organitzades per Escola Valenciana, el Ciutat de Cremona d’Alaquàs i la Plataforma per l’Ensenyament Públic. Les marxes, en quatre columnes, començaran a les 17.30 i confluiran a la plaça de Manises de València a les 18.00.

L’origen de la protesta

El col·legi que va engegar la protesta, ja fa més de quaranta dies, és precisament el Ciutat de Cremona, on pares i mestres s’han aplegat en la plataforma TotsSomCremona. Tot seguit, ara fa dues setmanes, s’hi van afegir el Martínez Valls i Bonavista d’Ontinyent, organitzades amb la plataforma Prou, nascuda al gener per articular les accions a tot el país. VilaWeb va relatar en aquest reportatge en vídeo el cas d’aquestes escoles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any