La setmana del no

  • Els representants del parlament rebran previsiblement un cop de porta demà al congrés espanyol · Sánchez-Camacho, convençuda que Rajoy oferirà més autogovern i més bon finançament per mirar de frenar la consulta

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA) aniran demà a Madrid com a representants del parlament per demanar al congrés espanyol que transfereixi a la Generalitat la competència per a autoritzar, convocar i dur a terme un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. És un pas més en el procés sobiranista que viu el país, tot i que ja es dóna per fet que el congrés negarà la petició. El president Mas ja va vaticinar ahir que els representants catalans rebrien un no de resposta, però va avisar que això no significaria pas un fre del procés, ans al contrari.

Sánchez-Camacho: ‘Hi haurà una oferta de millora de l’autogovern i del finançament’

També es va saber ahir que molt probablement el president espanyol, Mariano Rajoy, intervindria en el debat. I la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va dir que el PP faria, en el ple mateix, una oferta de millora del finançament i de l’autogovern de Catalunya, per mirar d’evitar la consulta. És a dir, que molt probablement el congrés negarà la competència a la Generalitat per a convocar el referèndum, però, en compensació, li farà una oferta perquè abandoni aquest propòsit.

Ortega: ‘Això no és cap canvi de cromos; no ens poden dir que milloren el finançament i que en canvi no fem la consulta’

Però si atenem les declaracions dels membres del govern i dels representants catalans, a més del clam popular, la consulta és irrenunciable. La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, va assegurar ahir que cap oferta del govern espanyol no podria evitar la consulta: ‘Això no és cap canvi de cromos; no ens poden dir que milloren el finançament i que en canvi no fem la consulta, perquè és en el nostre full de ruta i ens hi hem compromès.’ En declaracions al programa ‘El suplement de Catalunya Ràdio‘, Ortega també va dir que una negativa de les demandes del parlament seria un no a tot el poble de Catalunya.

Mas: ‘Es pot dir que no a una llei, però no es pot aturar la voluntat del poble de Catalunya’

El debat del congrés arriba, també, pocs dies després de l’assemblea de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Tarragona (vídeos i crònica), i la commemoració del centenari de la Mancomunitat, dos actes en què, d’una banda la societat civil i d’una altra el president Mas, màxim representant institucional, han expressat amb fermesa el compromís envers la consulta. Mas va ser molt clar (vídeo): ‘Si ens diuen que no, diran que no a una llei, però no podran aturar la voluntat del poble de Catalunya.’ I va assegurar, invocant Francesc Macià i Enric Prat de la Riba, que aturar el procés era molt difícil perquè al darrere de les decisions de les institucions catalanes hi ha ‘una estructura social’ i una ‘simbiosi entre la societat i les institucions’.

Tant Turull com Rovira i Herrera també donen per fet el no del congrés de demà. Però Rovira va assegurar que pensaven defensar, ‘carregats d’arguments’ igualment, la petició del parlament. Per molts, de fet, no és sinó un etapa més d’aquest procés, que vol ser ordenat i elegant, en què la resposta de Madrid compta molt poc, o gens, sigui quina sigui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any