Manuel de Pedrolo, contra l’oblit

  • La Universitat Pompeu Fabra organitza unes jornades acadèmiques dedicades a l'escriptor, amb motiu del quarantè aniversari del 'Mecanoscrit del Segon Origen'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Enguany fa quaranta anys de la primera edició del ‘Mecanoscrit del segon origen‘, de Manuel de Pedrolo, la novel·la més llegida de la literatura catalana del segle XX, amb més d’un milió d’exemplars venuts. Ja fa uns quants mesos que, per a commemorar-ho, la Fundació Pedrolo organitza actes i premis diversos. El mes de maig es faran unes jornades especialment significatives: el congrés acadèmic ‘Manuel de Pedrolo, contra l’oblit‘, organitzat per la Universitat Pompeu Fabra (a través de la revista Forma) i el col·lectiu Bearn, amb l’escriptor Sebastià Bennassar al capdavant.

La fundació vol aprofitar aquest aniversari per a reivindicar el llegat de Pedrolo, un dels escriptors més censurats del franquisme i oblidats durant els anys posteriors. Per exemple, amb prou feines si s’estudia a les universitats, malgrat ser, juntament amb Josep Pla, l’autor més prolífic del segle XX i un dels més llegits de la postguerra. La fundació vol posar èmfasi també en el fet que l’obra de Pedrolo va molt més enllà del ‘Mecanoscrit del segon origen’ i que alguns títols de referència fa anys que no es reediten i costen molt de trobar.

Segons els organitzadors, aquestes jornades, que es faran el dies 15 i 16 de maig, volen servir d’homenatge a l’escriptor, però també per a reivindicar la seva obra més enllà del ‘Mecanoscrit del segon origen’. Aquesta obra, diuen a la web de la trobada, ‘sovint ha amagat l’obra prolífica i compromesa d’un dels creadors més notables de la literatura catalana’. Els organitzadors afegeixen que l’encontre també ha de servir per, a partir de Pedrolo, reflexionar sobre múltiples aspectes de la cultura catalana contemporània. Fins al dia 1 d’abril els investigadors interessats hi poden enviar les seves comunicacions i articles.

Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit

Amb els mateixos propòsits que la trobada, la fundació prepara un documental titulat ‘Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit’, pel qual va fer una campanya de micromecenatge a través de Verkami. ‘L’obra de Pedrolo no es pot deslligar en cap cas del seu compromís polític’, explicava a VilaWeb Josep Poveda, secretari de la fundació, i afegia: ‘El seu independentisme declarat i la seva càrrega contra el poder i les institucions li van passar factura política i va morir sense el reconeixement que es mereixia la seva obra.’

Vegeu ací l’única entrevista a televisió que va concedir Pedrolo. Era a Televisió Espanyola, en el programa ‘Vostè pregunta’, amb Joaquim Maria Puyal:

El ‘Mecanoscrit’, al cinema

Enguany, a més, és previst que s’estreni la versió cinematogràfica del ‘Mecanoscrit del segon origen’, que Bigas Luna, mort a l’abril, va deixar a mitges i que el productor Carles Porta tirarà endavant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any