Un 60% dels catalans, favorable a la independència

  • Segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió

VilaWeb
Redacció – ACN
18.03.2014 - 08:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 60% dels catalans és favorable que Catalunya esdevingui un estat independent. Ho indiquen els resultats de l’última enquesta (pdf) del Centre d’Estudis d’Opinió, avançats per RAC-1. Per circumscripcions, els partidaris de la independència són un 58% a Barcelona, un 63% a Girona, un 71% a Lleida i un 61% a Tarragona. A més, el 87% dels catalans acataria el resultat de la consulta i un 74% opina que el referèndum és la millor manera de fer via en el procés.

A la pregunta ‘Vostè està totalment a favor, més aviat a favor, més aviat en contra o totalment en contra que Catalunya sigui un nou estat d’Europa en els propers anys?’, les respostes són les següents: un 40,2% totalment a favor; un 19,5% més aviat a favor; un 10,8% més aviat contra i un 18,9% totalment contra. Un 6,8% no ho sap i un 3,9% no contesta.

El sondatge també demana per les sensacions que origina la possibilitat que ‘en els propers anys Catalunya pugui arribar a ser un nou estat d’Europa’. I les més votades són la il·lusió, l’esperança i la incertesa, seguides de la prudència, la confiança i, a més distància, la por.

Lleida, la demarcació més independentista

Lleida és la demarcació que té més partidaris de la independència de Catalunya amb un 70,7% dels enquestats; en segon lloc hi ha Girona amb un 62,9%, molt a prop de Tarragona, amb un 61,2%; i, en última posició, hi ha la demarcació de Barcelona, amb un 58,2% dels enquestats favorables que Catalunya sigui un nou Estat d’Europa. 

Preguntats sobre el tracte que reben els ciutadans de Catalunya per part del govern espanyol, un 74% dels enquestats creu que no és satisfactori i solament un 20,5% que el consideren satisfactori.

Referèndum, la millor eina

Quant al poder que ha de tenir el Parlament de Catalunya sobre allò que afecta la vida dels catalans, un 76,5% dels ciutadans creu que hauria de tenir més poder que ara, mentre que el 18,5% dels enquestats no estan d’acord a donar més competències a la cambra catalana.

També hi ha una majoria àmplia sobre l’instrument que s’ha d’utilitzar per decidir el futur de Catalunya. El 74% dels ciutadans creuen que la millor manera de saber què volen els catalans respecte del futur polític del país és un referèndum. En aquest cas, un 21,7 dels enquestats hi estan en desacord.

Tan català com espanyol

Un 38,24% dels enquestats declaren que se senten tan espanyols com catalans i un 27,21% diuen que se senten més catalans que espanyols. Els qui se senten només catalans són un 23,47%.

L’enquesta es va fer entre el 4 i el 17 de desembre passat, és a dir, els dies previs i immediatament posteriors a l’acord sobre la pregunta i la data del referèndum. L’acord dels partits es va assolir el 12 de desembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any