Carod: ‘No podem declarar la independència i que ens tallin la llum a mig discurs’

  • Demana que es treballi la diplomàcia, la defensa, la intel·ligència, l'energia...

VilaWeb
José Soler – ACN
15.03.2014 - 10:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep-Lluís Carod-Rovira ha advertit que no s’ha de ‘pecar d’alegria nacional’ i declarar la independència sense preparar l’estat català. En una entrevista amb l’ACN en ocasió de la presentació a València de la reedició del llibre ‘2014’, ha dit que seria un error declarar la independència si abans no es treballa l’àmbit diplomàtic, l’estructura d’estat i l’energia. ‘No podem declarar la independència i que ens tallin la llum a mig discurs’, ha avisat. L’ex-president d’ERC diu que ara treballarà com a ciutadà per una majoria d’esquerres que governi una Catalunya independent i no descarta en un futur ‘complicitat amb unes sigles’ però sense militar a cap partit.

‘Jo vull una Catalunya independent on hi hagi una majoria d’esquerres que la governi i faré tot el que estigui al meu abast des del meu àmbit de responsabilitat, que ara són només llibres, els articles, les conferències i les entrevistes, perquè això sigui possible. Si més endavant requereix un tipus d’implicació personal ja en parlarem, no em nego a parlar-ne però tampoc ni ho preparo ni ho projecto’, ha declarat.

En tot cas, Carod-Rovira ha deixat clar que difícilment tornarà a agafar carnet de partit. L’expresident d’Esquerra ha explicat que des que als 18 anys va començar militar al Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) sempre ha tingut carnet de partit i que durant 25 anys ha militat a ERC. “Crec que la meva contribució a la cultura del carnet de partit jo ja l’he pagada amb majúscula i minúscula”, ha reblat.

‘És el moment d’actuar amb tanta ciència com patriotisme’

Sobre l’horitzó possible d’una declaració d’independència el dia de Sant Jordi del 2015, tal com es planteja l’Assemblea Nacional Catalana, l’ex-vicepresident del Govern ha dit que ‘ara és el moment d’actuar amb tanta ciència com patriotisme’. En aquest sentit, ha expressat el seus dubtes sobre si el govern trebala en àmbits com la diplomàcia i les relacions exteriors, l’estructura d’estat i qüestions com la defensa, seguretat, intel·ligència, contra-intel·ligència i sistema judicial així com l’energia.

“Algú ha d’estar treballant el que passarà amb l’electricitat, el gas, l’energia nuclear, l’aigua, les aigües territorials, l’espai aeri… tot això algú ho ha d’estar estudiant i el que no podem és anar a declarar la independència i que ens tallin la llum a mig discurs o que no puguem tenir accés a internet”, ha alertat.

El 9 de novembre, consulta o eleccions

Preguntat sobre si el 9 de novembre hi haurà consulta, Carod-Rovira ha dit que aquell dia si no hi ha consulta és perquè hi haurà eleccions i que “s’equivocarà el govern de Catalunya i aquells que li donen suport si davant la negativa del govern espanyol a votar en referèndum no permet que el poble de Catalunya voti en eleccions”. L’exlíder d’ERC ha dit que el govern sortint d’aquestes eleccions tindrà legitimitat per convocar el referèndum perquè “haurà guanyat les eleccions mostrant totes les cartes”.

‘Atractiu relatiu’ d’una candidatura unitària a Europa

En relació amb les eleccions europees, Carod-Rovira ha dit que una candidatura conjunta al Parlament europeu per a defensar la consulta tenia en la seva opinió “un atractiu relatiu” perquè “el diputat que surti d’Unió Democràtica anirà al mateix grup parlamentari que el diputat popular i els que surtin del partit socialista al mateix grup socialista”. L’exvicepresident ha remarcat que l’important és que els eurodiputats catalans defensin el dret a decidir” vagin al grup que vagin” i ha recordat que a Europa els diputats no s’agrupen per adscripció nacional sinó ideològica.

Sobre el fet que el número 2 d’Esquerra Republicana de Catalunya a les Europees sigui Ernest Maragall, l’expresident d’ERC ha manifestat que li sembla “un gest legítim” tant per part del partit com del propi Maragall.

Per a Carod-Rovira, plantejar el futur dels partits polítics en funció de llistes “és un error” i es mostra convençut que en 6 anys els partits del Parlament de Catalunya tindran poc a veure amb els actuals. En la seva opinió, hi haurà quatre grans formacions: una de centre-dreta, una de centre-esquerra, una de més conservadora i una més a l’esquerra. “Partits pro-espanyols hi haurà però això no dura més d’una legislatura perquè quan la gent vegi això funciona bé ningú voldrà tornar a reclamar que el manin des de fora”, ha afirmat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any