La UV demana a Fabra respecte per a la comunitat científica i la unitat de la llengua

  • Considera que el govern valencià està generant tensió amb les declaracions sobre l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

VilaWeb
Redacció
11.02.2014 - 13:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Universitat de València (UV) manifesta aquest dimarts a través d’un comunicat que les declaracions polítiques respecte a la definició de valencià del nou diccionari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ‘han generat una tensió que ha esdevingut en actes vandàlics i amenaces a la integritat de les persones que no són acceptables i que alteren la convivència’. En aquest sentit, refusa les amenaces al president de l’AVL, Ramón Ferrer, i demana a les autoritats ‘màxima vigilància i diligència per evitar la reproducció dels fets i la potencial conversió en actes de violència’. Així mateix reclama respecte per a la comunitat científica i que s’acatin les sentències que avalen la unitat de la llengua. La UV recorda així que la sentència número 474/2006 del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià assenyala que ‘l’única raó de la posició de la Generalitat és l’obstinació de la ignorància i el rebuig dels criteris científics que avalen la unitat lingüística’.

La institució afegeix que hi ha ‘una gran quantitat de sentències que han generat suficient jurisprudència per afegir suport legal al reconeixement de la unitat lingüística entre el valencià i el català. De fet, el Tribunal Constitucional ja va concloure en 1997 que la denominació estatutària no és una denominació excloent. Igualment, la darrera sentència del Tribunal Suprem, de 2012, reitera que el valencià i el català són la mateixa llengua’.

El comunicat continua defensant la tasca de la UV ‘pel manteniment de la dignitat del valencià’ i remarca ‘l’important esforç en la normalització de l’ús de la llengua desenvolupat al si de la institució acadèmica pels departaments, centres, instituts d’investigació i serveis’.

En aquest context el Consell de Direcció de la Universitat de València, la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, el Departament de Filologia Catalana, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (seu de València) i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València ‘demanen el respecte a la comunitat científica universitària en aquesta matèria, així com l’acatament de les sentències judicials que avalen la unitat lingüística de valencià i català’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any