Directius de TV3 i de la CCMA, dotze hores tancats i escridassats

  • Treballadors de TV3 i de Catalunya Ràdio van protestar continuadament davant la porta de la sala on eren reunits

VilaWeb
Redacció
05.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dia intens ahir a TV3. El president de la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals (CCMA), Brauli Duart, i el director de TV3, Eugeni Sallent, juntament amb els altres directius que romanien tancats dins la sala de reunions des de les dotze del migdia, van sortir-ne finalment cap a mitjanit. El centenar de treballadors que encara hi havia concentrats els va tornar a escridassar, amb consignes com ara: ‘Volem conveni’ i ‘Brauli dimissió’. En total, aquest grup de directius va estar tancat a la sala durant quasi dotze hores. Duart arribava a migdia per reunir-se amb l’equip directiu de TV3 i ja es va trobar que els treballadors no li permetien d’agafar l’ascensor. Li van barrar el pas amb crits de ‘poca-vergonya’ i ‘Brauli Corleone’. Cap a les vuit del vespre, la major part dels directius de TV3 van abandonar la reunió, amb un passadís dels treballadors, que els van facilitar la sortida i fins i tot els van aplaudir. Però la resta de directius no va sortir fins a mitjanit, sense aldarulls, però entomant una nova escridassada.

El govern, al costat de la direcció de la CCMA

Fonts del govern van explicar a VilaWeb que l’executiu no compartia l’acció dels treballadors de TV3. Pel govern, l’acció era una mesura de força desproporcionada. Les mateixes fonts van dir que el govern donava suport a la direcció de la CCMA i que hi havia mantingut contacte permanent durant tot el dia.

Polèmica per la informació del ‘Telenotícies’

Els serveis informatius de TV3 van informar dels fets amb una peça breu al final del ‘Telenotícies’. La brevetat de la notícia, de quaranta segons, i el fet que s’hi digués que els treballadors retenien els directius reunits dins la sala indignà els treballadors concentrats, que en aquell moment van xiular des de fora de la sala de reunions. Els treballadors consideren que no hi ha hagut voluntat de retenir ningú i asseguren que el propòsit de l’acció era que Duart accedís a rebre’ls a la sala.

El tractament del ‘Telenotícies’ també aixecà crítiques a les xarxes socials, i algunes anaven adreçades directament al presentador, Toni Cruanyes, que les va respondre a Twitter dient que el text que havia llegit havia estat acordat entre ‘amb les dues parts i el comitè professional’. Vegeu una mostra de la discussió a Twitter, ací.

Les peticions dels treballadors

Els treballadors demanen que no se’ls abaixi el sou de manera unilateral. Tant la plantilla de TV3 com la de Catalunya Ràdio estudien de fer una vaga indefinida contra les mesures preses per la direcció, que vol aplicar una política d’estalvi en el pressupost de l’ens públic. Dilluns una assemblea de treballadors va fer una proposta de vaga, que es votarà demà i divendres, entre més mesures. Divendres passat va expirar el conveni col·lectiu que regia les condicions dels treballadors i aquests demanen que es prorrogui uns quants mesos per a poder continuar negociant. Segons l’última reforma laboral, el conveni actual ha expirat perquè les negociacions s’han allargat més d’un any i el nou conveni, que es podria aplicar per llei, pot tenir per conseqüència una rebaixa de sous.

Brauli Duart ja va explicar divendres en una compareixença al parlament que la reducció del capítol 1 del pressupost de la televisió i la ràdio públiques, el que fa referència al personal, s’hauria d’abordar per eixugar una bona part dels vint-i-sis milions de decalatge entre ingressos, despeses i dèficit acumulat en els comptes del 2014.

En el marc de la negociació, la direcció havia proposat un 13% de reducció en tots els conceptes de la nòmina, una mesura que els treballadors van rebutjar. Segons fonts sindicals, la direcció va comunicar divendres per correu electrònic que una vegada s’hagués acabat el període de negociació del conveni col·lectiu, començaria un nou període de converses per a encarar un procediment de modificació substancial de condicions laborals derivada del nou conveni, una fórmula que pot implicar les retallades de sou.

Noticia relacionada:

Comitè d’empresa: ‘El que passa a TV3 és una declaració de guerra del govern’

Vaga de vint-i-quatre hores a TVC i Catalunya Ràdio (30-1-2014)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any