Sala i Martín acorrala Barroso a Davos sobre la independència de Catalunya

  • Fou en un sopar privat amb empresaris, economistes i funcionaris

VilaWeb
Redacció
02.02.2014 - 13:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’economista i professor de Columbia Xavier Sala i Martín va retreure al president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, la seva actitud envers la possible independència de Catalunya o la d’Escòcia. Segons el diari El Mundo, Sala i Martín es va adreçar a Barroso en un sopar privat el dia 23 de gener a l’Hotel Intercontinental de Davos, on aquells dies es feia el Fòrum Econòmic Mundial.

Diu El Mundo que aquell sopar havia de servir per a parlar de la UE i hi havia economistes, inversors i empresaris, a més de funcionaris dels Estats Units i fins i tot la ministra de Finances de Noruega, Kristin Halvorsen. Després d’una intervenció en què Barroso va parlar de la competitivitat d’Europa, Sala i Martín va agafar el micròfon i li va etzibar: ‘Doneu la nacionalitat europea als ciutadans dels Balcans, que són independents després de guerres sagnants, i ens expulseu als qui ja tenim la nacionalitat europea. A nosaltres, que no matem per la secessió, sinó que la proposem de manera pacífica i a través dels vots.’

Barroso li va respondre allò que sempre respon quan algú li demana pel procés d’independència de Catalunya: ‘La UE es basa en els tractats, aplicables únicament als estats membres que els han aprovats i ratificats. Un nou estat independent, pel fet d’aconseguir la independència, passaria a convertir-se en un tercer país respecte de la UE i els tractats deixarien de ser-hi aplicables.’

Sala i Martín, segons que descriu El Mundo, no es va arronsar i li va deixar anar: ‘Tenim la nacionalitat europea i ens la voleu prendre. Haureu d’explicar amb quin argument!’ Després Barroso ja no va parlar més.

Sala i Martín ha reconegut a Twitter que hi va haver ‘una topada dialèctica’ amb Barroso i ha anunciat que ell mateix explicaria què li va dir ‘de debò’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any