L’exemple dels jueus

  • L’editorial catalana de llibres electrònics BonPort acaba de publicar ‘L’exemple dels jueus’, de Joan Pérez i Ventayol amb un pròleg de l’historiador Joan B. Culla

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

“L’hivern del 2009, mentre els sagnants esdeveniments bèl·lics a la franja de Gaza inflamaven i polaritzaven com mai l’opinió pública catalana entorn del més mediàtic dels conflictes del Pròxim Orient, un autodenominat periodista escrivia a la premsa barcelonina un article del qual extrec les asseveracions següents: «Sería Josep Pla, con su libro Israel 1957 quien iniciaría una analogía entre Cataluña e Israel…» […]. Pero sería Jordi Pujol quien descubriría en Israel una cualidad que deseaba para los catalanes, esa conciencia de pueblo…» […]. «Esta corriente de opinión proisraelí no se daría a conocer suficientemente hasta 2003…»”, escriu Joan B. Culla al pròleg de ‘L’exemple dels jueus’, de Joan Pérez i Ventayol, publicat per l’editorial digital BonPort.

“La colossal ignorància que les frases citades reflectien resulta observable a simple vista: n’hi ha prou de recordar Salvador Espriu, Josep Carner, Carles Rahola, Manuel del Arco, Maurici Serrahima, Baltasar Porcel, Josep Benet, el Moviment Socialista de Catalunya a l’exili i tants altres noms individuals o col·lectius que, al llarg de moltes dècades, han expressat l’interès, l’empatia, les analogies i els jocs de miralls entre Catalunya i Israel, entre el catalanisme i el sionisme, entre la renaixença del català i la de l’hebreu, etcètera. Tanmateix, allò que fins ara no havia estat objecte de recerca ni d’anàlisi era l’antiguitat i l’amplitud d’aquest fenomen”.

Llegiu l’article complet aquí. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any