El TSJC investiga Jordi Cañas per frau a Hisenda

  • La fiscalia va presentar una querella contra el diputat, la seva ex-parella i el germà d'aquesta per haver fet una factura falsa i un augment fraudulent del preu d'un immoble

VilaWeb
Redacció
20.01.2014 - 16:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert una investigació al diputat de Ciutadans Jordi Cañas per un presumpte frau de 429.203 euros a la hisenda pública. La sala civil i penal del TSJC ha admès a tràmit una querella presentada per la fiscalia contra Cañas, la seva ex-parella, el germà d’aquesta i vuit persones més per haver defraudat tots aquests diners en l’impost de societats d’un grup immobiliari. Aquest grup hauria presentat factures falses i hauria simulat un augment fraudulent del preu d’un immoble per semblar que tenia menys beneficis. El cas s’instruirà al TSJC perquè Cañas és aforat.

Aquest cas ja l’investigava el jutjat d’instrucció número 19 de Barcelona, per on havien passat a declarar alguns dels querellats. Com que Cañas és diputat i, per tant, aforat, només podia ser investigat perl Tribunal Superior de Justícia. I el TSJC ha admès la querella; en el seu escrit, el tribunal considera que hi ha prou indicis com per acceptar l’exposició raonada del jutjat d’instrucció.

Segons les declaracions dels querellats i un informe de l’Agència Tributària, Cañas era soci al 50% de SY Servei Immobiliari; l’altra meitat era de la seva parella d’aleshores, Mercedes A.L., i soci al 40% d’Inversiones Manais 2002. Aquestes empreses tenien la seu al carrer Sant Joan de Malta, al barri del Poblenou de Barcelona, on també tenien la seu les empreses del Grup Corbelia, controlat pel germà de la seva ex-parella, José Luis A.L., i la parella d’aquest, María José E.R., i l’empresa Inma&Marc Habitatges. Cañas era administrador i soci de les empreses de Corbelia.

‘Cooperador necessari’

Segons la querella, aquesta última empresa va defraudar 429.203,45 euros l’any 2005 de l’impost de societats. Per fer-ho, els querellats haurien utilitzat les empreses del Grup Corbelia amb dos expedients diferents. En un es van emetre i pagar factures que ‘no responen a prestacions ni serveis reals’ entre les empreses del grup, trama dirigida pel cunyat de Cañas, però el TSJC creu que la col·laboració de l’ara diputat i dels altres querellats era ‘necessària’. Una de les factures suposadament falses és la 2/2005 que va emetre Inma&Marc Habitatges a SY Servei Immobiliari per valor de 100.050 euros pel concepte ‘serveis de col·laboració en la prestació de serveis generals segons contracte de 23 de febrer de 2005’. Però sobre aquesta factura no s’ha trobat cap contracte ni cap documentació que ‘pugui acreditar la realitat dels serveis o prestacions realitzats amb aquest concepte’.

En l’altre expedient es va augmentar fraudulentament el preu d’adquisició d’un immoble per part de l’empresa Inma&Marc Habitatges, per tal de reduir el benefici obtingut amb la venda.

Ateses les ‘relacions personals i professionals’ de Cañas amb el suposat cervell de la trama, a més de ser administrador i soci d’empreses del grup, el TSJC considera que hi ha indicis per acceptar a tràmit el cas per delicte contra la hisenda pública contra ell i deu persones més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any