Interns denuncien agressions d’antiavalots de la policia espanyola al CIE de la Zona Franca

  • El Síndic de Greuges reclama a la Defensora del Poble una visita urgent al centre i que el Ministeri de l'Interior espanyol s'aprovi ja el reglament de funcionament

VilaWeb
VilaWeb
ACN
03.01.2014 - 15:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diversos interns del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona han denunciat agressions per part d’agents antiavalots de la policia espanyola des del passat 31 de desembre. Dos advocats han presentat una denúncia al jutjat de guàrdia i alguns interns s’han negat a menjar els aliments subministrats pels responsables del CIE. El cas ha arribat també al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que reclama una regulació urgent d’aquests centres i el permís per poder-los visitar. Aquest conflicte arriba poques setmanes després que morís un intern que suposadament es va suicidar en una de les cel·les, cosa que va desfermar una gran indignació en el col·lectiu.

En un comunicat, la plataforma Tanquem els CIE ha explicat que des de fa quatre dies un grup d’aproximadament 40 interns del CIE s’ha negat a menjar els aliments subministrats pel centre. La tarda del 31 de desembre de 2013, coincidint amb una manifestació davant les portes del centre en denúncia de les condicions d’internament, un immigrant va trucar a un membre de la plataforma demanant auxili: ‘Aquí estan pegant persones, se n’han endut a tres, els mataran a cops. Truca a algú perquè vingui, que vingui algú, que els mataran!’.

Coincidint amb la manifestació, diversos dotacions d’antiavalots de la policia espanyola van acordonar el centre. Però la plataforma denuncia que s’han quedat allà i, sense cap motiu aparent segons les persones internes, han colpejat indiscriminadament a diverses persones retingudes en diferents ocasions dins el centre. Les agressions han provocat ferides greus a alguns dels interns però, malgrat la situació, cap persona ha sigut traslladada fora del centre per a ser atesa pels serveis mèdics.

Segons les mateixes fonts, els agents encarregats de la custòdia del CIE, enlloc de fer front a la situació de clares vulneracions de drets, la matinada de l’1 de gener van celebrar l’entrada d’any consumint alcohol durant la seva jornada laboral i molestant i humiliant molts interns. Després, el matí del dia 1, els antiavalots van anar a despertar als interns, mostrant-los uns pals de fusta i dient-los ‘això sí que fa mal’.

Arran de tots aquests incidents, un grup d’interns del centre va efectuar una queixa formal al director del centre al matí del dia 1. Com a resposta a aquesta acció, diverses persones denuncien que alguns policies els han estat ‘fent la vida impossible’. Els testimonis denuncien que la tarda de l’1 de gener la policia va irrompre a l’espai de les dutxes quan ells encara no havien acabat i va colpejar novament alguns interns amb els cossos nus i ensabonats.

Per tot això, dos advocats de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB han denunciat el cas al jutjat de guàrdia i el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha fet un comunicat públic demanant més transparència al centre i que membres del Defensor del Pueblo o del Síndic puguin visitar el centre de forma urgent. Igualment, reclama al Ministeri de l’Interior que aprovi d’una vegada el reglament de funcionament dels CIE, que s’hauria d’haver instaurat fa gairebé dos anys.

En un comunicat, el Síndic explica que el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, ha parlat de la qüestió amb el jutge responsable del CIE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any