Les portades del 2013

  • Us oferim les deu portades més destacades de l'any que deixem enrere

VilaWeb
Redacció
01.01.2014 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any que acabem de deixar enrere ha estat fortament marcat pel procés d’independència de Catalunya: començàvem el 2013 amb una majoria parlamentària que declarava Catalunya sobirana, i l’acabàvem amb un acord entre les mateixes forces posant data i pregunta a la consulta d’aquest 2014. Entremig, un Concert per la Llibertat i una Via Catalana històrica i que va captar l’atenció de mig món. També ha estat un any en què s’han intensificat les agressions contra la llengua, sobretot per part del govern Bauzà, que ha llançat una ofensiva contra la llengua i la cultura catalanes. Uns atacs contestats amb contundència per la societat civil, com també ho va ser el tancament de RTVV per part del govern valencià. Tot seguit, fem un repàs a les deu portades més destacades i que resumeixen l’any 2013. 

1. El Parlament de Catalunya aprova la declaració de sobirania. CiU, ERC, ICV-EUiA i un diputat de la CUP voten a favor de la declaració que defineix Catalunya com a ‘subjecte polític i jurídic sobirà’. El PSC s’alinea amb el PP i C’s i hi vota en contra (23.01.2013).

2. Dimiteix el papa Benet XVI. La mala salut, el descontrol del Vaticà i la situació problemàtica del banc vaticà porten Benet XVI a presentar la renúncia, la primera d’un papa des del segle XV (11.02.2013).

3. Mor Hugo Chávez. El president veneçolà es mor als 58 anys a causa d’un càncer. Veneçuela es queda sense el líder que va portar la revolució bolivariana al país, i confia en el seu llegat fent president, poc després, el seu successor, Nicolás Maduro (05.03.2013).

4. Les Corts de l’Aragó consumen l’agressió al català i l’aragonès. El PP i el PAR aproven la nova llei de llengües, que menysprea el català (que passa a anomenar-se LAPAO) i l’aragonès (LAPAPYP) i elimina el reconeixement que tenien (09.05.2013).

5. El Concert per la Llibertat esdevé una demostració de força de l’independentisme al Camp Nou. Noranta mil independentistes omplen l’estadi en un recital històric i ple d’emocions, en què hi particien, entre més, Llach, Dyango, Peret, Paco Ibáñez, Maria del Mar Bonet i Titot (29.06.2013).

6. La Via Catalana fa un crit multitudinari d’independència al món. Més d’un milió i mig de persones omplen l’Onze de Setembre els quatre-cents quilòmetres entre el Voló i Vinaròs en favor de la independència (11.09.2013).

7. Mobilització històrica a les Illes en defensa del català a l’escola. Una riuada verda omple Palma i altres municipis de les Illes en contra de la política educativa de Bauzá. És el punt àlgid de les protestes dels docents contra el decret de llengües (29.09.2013).

8. El govern valencià tanca la Ràdio Televisió pública. A les 12.19 l’emissió de Canal 9 se’n va a negre i els valencians es queden sense televisió en català. El govern de Fabra posa fi a vint-i-quatre d’anys de ràdio i televisió públiques tot i les protestes de treballadors, oposició i bona part de la societat (29.11.2013).

9. Mor Nelson Mandela. L’home que va menar Sud-àfrica des del racisme i la dictadura cap a la democràcia, mor a casa seva als 95 anys (06.12.2013).

10. Les forces sobiranistes catalanes acorden la data i la pregunta per a la consulta sobre la independència. Nou pas per a fer realitat la consulta. CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP acorden, en una reunió a Palau, que el referèndum es faci el 9 de novembre de 2014 amb una doble pregunta: ‘Vol que Catalunya esdevingui un estat? En cas afirmatiu, Vol que aquest estat sigui independent?’ (12.12.2013).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any