Dues receptes de temporada, fàcils i econòmiques: sopa de farigola i sopa escaldada

  • Apareixen en el llibre '100 plats indispensables de la cuina catalana' de Jaume Fàbregas (Cossetània)

VilaWeb
Redacció
07.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

SOPA DE FARIGOLA

Una de les més títpiques de Catalunya, feta amb una herba molt estimada en aquesta cuina, com a la Provença. Aquesta sopa encara es fa a la Catalunya del Nord, a tot Catalunya i al País Valencià, on s’anomena ‘sopes de pastor’.

Ingredient:

1 l d’aigua
Unes branquetes de farigola
Pa del dia abans
2 ous
Oli
Sal

Elaboració:

Poseu l’aigua en una olla, millor si és de terrissa, al foc amb la farigola i l’oli, i deixeu-ho bullir durant uns deu minuts. Retireu la farigola i coleu el brou. Afegiu-hi el pa tallat a llesquetes, deixeu-hi fer uns bulls i bateu-ho tot amb un batedor manual. Saleu-ho al gust. Tireu-hi els ous batuts, o bé sense batre, però batent-los immediatament amb el batedor.

Notes:

Es pot fer bullir la farigola amb l’aigua i escaldar el pa, que tindrem preparat en un plat soper, ruixat amb oli. S’hi pot afegir un ou cru, que s’escalda i es deixa reposar. La gran família de les ‘sopes escaldades’ inclou no solament infusions d’herbes, all ben picat en cru damunt de llesques de pa, etc, sinó també suc de bullir verdures (patata i mongeta tendra), llegums (cigrons, mongetes) o peix. Hi ha sopes similars amb altrs herbes com ara la menta i el serpoll.

SOPA ESCALDADA

Dins la gran família de les sopes escaldades destaca aquesta.

Ingredients:

Suc de bullir els cigrons
Sofregit de ceba i tomàquet
Pa de pagès del dia abans

Elaboració:

Feu una mica de sofregit –no ha de dominar– i barregeu-lo bé amb el suc de bullir cigrons, ben calent. Passeu-lo per un sedàs. Escaldeu-hi les llesques de pa, tallades finíssimes.

Notes:

El sofregit es pot barrejar directament amb el suc al plat o en una cassola. També se’n pot prescindir, sobretot en els caldos de verdures i de peix. La mateixa sopa es pot fer amb suc de mongetes, o de patata i mongeta tendra, així com amb brou de peix, de farigola o d’alguna altra herba. En aquest darrer cas, es pot posar un ou al plat. 

És corrent tallar un all molt fi sobre les llesques de pa i ruixar-ho tot amb un raig d’Olius d’oliva.

100 plats indispensables de la cuina catalana‘ de Jaume Fàbregas (Cossetània).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any