CiU i ERC rebutgen les esmenes a la totalitat als pressupostos

  • Les havien presentades el PSC, PP, ICV-EUiA, C's i la CUP · Es preveu que els comptes quedin aprovats en l'últim ple que se celebrarà al desembre

VilaWeb
Redacció
20.11.2013 - 18:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha refusat amb els vots dels diputats de CiU i ERC les esmenes a la totalitat als pressupostos del 2014 que havien presentat PSC, PP, ICV-EUiA, C’s i la CUP. D’aquesta manera, els comptes han superat el tràmit i es preveu que s’aprovin en l’últim ple que el parlament celebrarà al desembre. Un cop rebutjades les esmenes a la totalitat, ja no es podrà modificar la xifra global dels pressupostos que puja a 31.862 milions d’euros incloent el pressupost del parlament i dels òrgans estatutaris.

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha defensat davant de l’hemicicle que són els comptes ‘necessaris’ per preservar l’estat del benestar.

És el primer pressupost de la legislatura, car durant tot el 2013 s’ha funcionat amb la pròrroga del del 2012, el darrer aprovat pel parlament.

En aquest pressupost hi ha una despesa prevista de 20.295 milions. No hi ha retallades de despesa addicionals, però tenint en compte que l’objectiu de dèficit serà de l’1% caldrà augmentar els ingressos. L’executiu preveu d’ingressar 2.318 milions d’euros amb la venda de propietats de l’administració (864 milions) i mitjançant privatitzacions (1.454 milions). Aquestes quantitats es complementaran amb taxes, concretament 909,5 milions. Això vol dir que hi haurà imposts nous, com ara el de la producció termonuclear d’energia elèctrica, però també que se n’apujaran alguns, com el de successions.

La despesa social i la reivindicació d’impagaments a l’estat

Mas-Colell va remarcar en la presentació del pressupost l’esforç ‘molt considerable’ que havia fet la Generalitat per reduir d’un 22% la despesa aquests darrers tres anys. Però va subratllar que enguany el govern havia considerat que s’havia arribat al límit i que en aquest pressupost calia mantenir la despesa, especialment la social, i fins i tot augmentar-la lleugerament. ‘Els pressupostos no són els que ens agradaria, la situació no és la que ens agradaria, la situació política i el tracte fiscal són molt lluny dels que ens agradaria’, reconeixia Mas-Colell.

Projecte de llei d’acompanyament dels pressupostos
El ple també debatrà tot el projecte de llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, conegut per projecte de llei d’acompanyament del pressupost. Els grups del PSC, el PPC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP hi han presentat esmenes a la totalitat.

Entre els articles del projecte de llei s’inclou la creació del cos tècnic de l’Agència Tributària de Catalunya; la reestructuració de diversos òrgans de l’administració; la possibilitat de reassignar funcions dels treballadors públics; la creació o modificació dels imposts de patrimoni, hidrocarburs, transmissions patrimonials, actes jurídics documentals, de màquines recreatives o bé el que grava les instal·lacions industrials que incloguin activitats amb risc d’activar plans de protecció civil, entre més; i també l’augment d’alguns cànons de l’aigua i de residus.

D’una altra banda, preveu de crear un seguit de taxes, com ara la que grava alguns serveis prestats pels mossos d’esquadra, per exemple, la vigilància o protecció de proves esportives que afecten vies interurbanes o tenen incidència en l’àmbit urbà. També crea taxes relatives a l’expedició de títols acadèmics i professionals o per a l’autorització ambiental d’activitats, entre més.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any